ΤΟΣΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ; ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΠΟΛΕΜΟΙ!

Του Αλμπέρτο Φλωρεντίν

Ακόμα ένα άρθρο στον Πολίτη με ψέματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις δηλώσεις του Noam Chomsky

Στο «Από Μέρα σε Μέρα» του ΡΙΚ, στις 29/4/2022  σε συζήτηση για την συμπεριφορά των μήντια τον καιρό του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ντ. Φοινικαρίδης σημειώνει πως «υπάρχει διασπορά ψευδών ειδήσεων από πολλούς στα ΜΚΔ σε σχέση με τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης

Η δυσπιστία στα όσα γράφονται στα ΜΚΔ είναι δικαιολογημένη. Αλλά πόσο πιο αξιόπιστα είναι στις μέρες μας τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης;  Δύο άρθρα στον Πολίτη, τη 2η σε κυκλοφορία εφημερίδα στην Κυπριακή Δημοκρατία, λένε πως όχι ιδιαίτερα.  Τα ψέματα σε αυτά είναι τόσο εξόφθαλμα, που θυμίζουν το χρησιμοποιημένο πια κατά κόρο κλισέ «Η πρώτη απώλεια σε κάθε πόλεμο, είναι η αλήθεια», αλλά αναποδογυρισμένο: με τόση απώλεια αλήθειας, κάποιοι πρέπει να είναι σε πόλεμο (στο πλευρό των ΗΠΑ).

Στο πρώτο άρθρο (1/3/2022) ο Κώστας Κωνσταντίνου στη στήλη «Κατά Βαρβάρων» υπαινίσσεται πως ο 93 ετών γνωστός βορειοαμερικανός διανοούμενος Noam Chomsky δεν μπόρεσε ακόμα να πετύχει αυτό που κατάφερε ο ίδιος, να «αποβάλλει τις ψευδαισθήσεις της αριστερής [του] νιότης«.  Για αυτό, λέει ο Κωνσταντίνου, ο Chomsky όχι μόνο συγχωράει αλλά είναι «τυφλός» σε όλα όσα άσχημα προέρχονται από τα αριστερά ή απλά από Ρωσία.  Αυτό είναι ένα χοντροκομμένο ψέμα.

Το δεύτερο άρθρο του Πολίτη, που πάλι καταπιάνεται  με τον Chomsky, ψεύδεται ακόμα πιο προσβλητικά για τον αναγνώστη και προφανώς για τον Chomsky.  Πρόκειται για μια διαδικτυακή δημοσίευση, που την πληροφορήθηκα από tweet του Ανδρέα Παράσχου, του γνωστού δημοσιογράφου, ο οποίος την ανάρτησε με την επιβλητική περιγραφή «Ο Τσόμσκι προειδοποιεί για το ουκρανικό: «Πλησιάζουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο της ανθρώπινης ιστορίας»«. 

Το άρθρο αναδημοσιεύτηκε αυτούσιο από την ελληνική ιστοσελίδα In.gr, ακόμα ένα «παραδοσιακό» μέσο μαζικής ενημέρωσης, η οποία και «πληροφορούσε» για συνέντευξη του Chomsky στο αγγλικό περιοδικό New Statesman. 

Όλα άμεσα προσβάσιμα: Η  διαδικτυακή συνέντευξη του Chomsky στον δημοσιογράφο George Eaton του New Statesman στο YouTube,  το σχετικό άρθρο στο New Statesman, η παρουσίαση τους από την In.gr,  και η αναδημοσίευση της από τον Πολίτη (12/04/2022) (καθώς και ο σύνδεσμος διαφήμισης της μέσω tweeter από τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παράσχο).

Αντίθετα με το προηγούμενο άρθρου στον Πολίτη, το οποίο παρουσίαζε τον Chomsky ως ανίκανο να διακρίνει και να καταγγείλει τις ευθύνες του Πούτιν, το άρθρο των  In.gr-Πολίτη παρουσιάζει τον Chomsky σαν «διάσημο Αμερικάνο καθηγητή» και παρουσιάζεται να σεγκοντάρει τις καταγγελίες του εναντίον του Πούτιν.  (Αναρωτιέται κανείς πως και ο συνήθως τόσο εριστικός Κωνσταντίνου δεν τα έβαλε ακόμα με την εφημερίδα του)

Μόνο που ο Chomsky δεν είπε σχεδόν τίποτα από όσα του αποδίδουν. 

Ο «διάσημος Τσόμσκι», σύμφωνα με το άρθρο των In.gr-Πολίτη,

υποστήριξε τη δήλωση του Τζο Μπάιντεν ότι ο Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία» παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν ήταν πολύ επικριτικός με τους προέδρους των ΗΠΑ.

Ένα ψέμα προκλητικό όχι μόνο επειδή κάνει το μαύρο άσπρο – αυτό έκανε και ο Κ. Κωνσταντίνου, όμως έπρεπε να ψάξεις για να το επιβεβαιώσεις –  αλλά επειδή από πάνω σου τρίβουν στη μούρη  το μαύρο, τις «αποδείξεις».   Στη συνέντευξη του Chomsky στο Youtube λέγονται τα εξής (στα 12 λεπτά και 40 δεύτερα):

George Eaton: Έγινε έντονη κριτική στον John Biden για τα αλλοπρόσαλα μηνύματα σχετικά με την Ουκρανία, με πιο πρόσφατη το κάλεσμα του για απομάκρυνση του Πούτιν.  Πως βλέπεις τις επιδόσεις του στην διάρκεια της κρίσης;

Chomsky: ήταν μια αυτοσχέδια δήλωση που προκάλεσε εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία, εξαιτίας των προφανών συνεπειών που αυτή μπορούσε να έχει για την Ουκρανία και ολόκληρο το κόσμο.  Το επιτελείο του απέσυρε αμέσως την δήλωση, απευθύνθηκε στον τύπο λέγοντας πως δεν εννοούσε αυτά που είπε, μη τους δίνετε σημασία.

Ο Chomsky λοιπόν όχι μόνο δεν «υποστήριξε τη δήλωση Τζο Μπάιντεν«, αλλά την χαρακτήρισε και εξαιρετικά ανησυχητική (caused great consternation)

Γράφουν επίσης οι In.gr-Πολίτης:

Ο μεγαλύτερος φόβος του Πούτιν, σύμφωνα με τον Τσόμσκι, δεν είναι η περικύκλωση από το ΝΑΤΟ αλλά η εξάπλωση της φιλελεύθερης δημοκρατίας στην Ουκρανία και στο «εγγύς εξωτερικό» της Ρωσίας

«Σύμφωνα με τον Τσόμσκι»;!   Ακούμε (στα 23′ 10»):

George Eaton: πως απαντάτε σε αυτούς που λένε πως για τον Πούτιν η αναφορά σε επέκταση του ΝΑΤΟ είναι απλά ένα φύλο συκής, αυτό που φοβάται πραγματικά είναι η εξάπλωση της φιλελεύθερης δημοκρατίας;

Noam Chomsky: Ο Πούτιν ενδιαφέρεται εξίσου με εμάς [εννοεί τις ΗΠΑ] για τη δημοκρατία.  Αν μπορούμε να βγούμε για λίγα λεπτά έξω από την φούσκα της προπαγάνδας, και να κοιτάξουμε αυτά που γράφει η ιστορία, οι ΗΠΑ έχουν μια μακρά προϊστορία υπόσκαψης και καταστροφής της δημοκρατίας.  Χρειάζεται να τα απαριθμήσω; Ιράν το 1953 και 1954, Χιλή το 1973, πάει και πάει.  Μάλιστα, είναι μια μακρά προϊστορία αντίθεσης στην δημοκρατία και περιφρόνησης της εθνικής κυριαρχίας.  Αλλά τώρα υποτίθεται πως πρέπει να τιμήσουμε και να θαυμάσουμε την τεράστια δέσμευση της Ουάσιγκτον στην εθνική κυριαρχία και δημοκρατία, δεν έχει σημασία τι συνέβηκε ιστορικά, αυτά αφορούν άλλους.

Συνεχίζουν οι In.gr-Πολίτης ότι ο Chomsky:

ο οποίος συχνά κατηγορείται από τους επικριτές [του] ότι αρνείται να καταδικάσει οποιαδήποτε αντι-Δυτική κυβέρνηση, κατήγγειλε χωρίς δισταγμό την «εγκληματική επιθετικότητα» του Πούτιν.

Έτσι το άρθρο των In.gr-Πολίτη υποβάλλει ότι ο Πούτιν είναι τόσο επικίνδυνος, ώστε «ακόμα και ο Chomsky», που υποτίθεται αρνείται να το κάνει για όποιους άλλους αντι-δυτικούς – το ψέμα που παρουσίασε ως γεγονός ο Κώστας Κωνσταντίνου – αυτόν, τον Πούτιν, τον καταδικάζει. 

Παράλληλα – άραγε για να μη τους πάρουμε αμέσως χαμπάρι ότι μας δουλεύουν; – οι In.gr-Πολίτης γράφουν ότι ο Chomsky «μίλησε με απογοήτευση για τον Τζο Μπάιντεν»

Με απογοήτευση!  Απλά «με απογοήτευση»;  Αυτό είναι υψηλού επιπέδου bullshit.  Ο Chomsky έχει καταγγείλει πάμπολλες φορές – πολύ περισσότερες από ότι έχει καταγγείλει τον Πούτιν, κάτι για το οποίο όμως έχει από παλιά δώσει μια πολύ καλή εξήγηση (δες εδώ) – ως ακραία εγκληματικές τις πράξεις του κατεστημένου των ΗΠΑ. 

Μάλιστα το κάνει αυτό και στην ίδια τη συνέντευξη του New Statesman, για την οποία υποτίθεται ότι μας κατατοπίζουν οι Πολίτης-In.gr.  Αμέσως μετά την παρατήρηση του ότι η δήλωση του Biden περί απομάκρυνσης Πούτιν προκάλεσε τεράστια ανησυχία, ο Chomsky συμπλήρωσε:

Τώρα εμφανίστηκε μια δεύτερη αντίδραση, που προέρχεται και από φιλελεύθερους στις ΗΠΑ, η οποία ισχυρίζεται πως θα έπρεπε αυτόν [τον Biden] να τον επαινέσουμε για την δήλωση: έκφρασε τον φυσικό ηθικό αποτροπιασμό που όλοι αισθανόμαστε για την γενοκτονία που κάνει ο Πούτιν στην Ουκρανία.

Ναι, σίγουρα είναι ορθό να νοιώθουμε ηθικό αποτροπιασμό για τις πράξεις του Πούτιν στην Ουκρανία.  Θα ήταν όμως ακόμα πιο ορθό, πολύ πιο ορθό, να νοιώθουμε ηθικό αποτροπιασμό για πράγματα, για φοβερές φρικαλεότητες που συμβαίνουν τώρα ακριβώς, τις οποίες και μπορούμε να δράσουμε [εννοεί ως πολίτες των ΗΠΑ που μπορούν να επηρεάσουν την κυβέρνηση τους] ώστε να σταματήσουν.  Σκεφτείτε το Αφγανιστάν. Στο Αφγανιστάν εκατομμύρια στη κυριολεξία άνθρωποι αντιμετωπίζουν άμεσα την λιμοκτονία.  Γιατί;  Υπάρχει τροφή στην αγορά αλλά άνθρωποι που δεν έχουν λεφτά αναγκάζονται να βλέπουν τα παιδιά τους να λιμοκτονούν επειδή δεν μπορούν να πάνε στην αγορά να αγοράσουν τροφή.  Γιατί; Επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες με την στήριξη της Βρετανίας έχει δεσμεύσει τα χρήματα του Αφγανιστάν σε τράπεζες της Νέας Υόρκης και δεν τα αποδεσμεύει ώστε να πάνε στην τράπεζα οι φτωχοί Αφγανοί και να πάρουν λίγα λεφτά για να σώσουν τα παιδιά τους από την πείνα.  Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες, ίσως εκατομμύρια.

Ενώ στα 20′ 12» της συνέντευξης ο Chomsky χαρακτηρίζει την «εισβολή στο Ιράκ«:

Ένα πολύ χειρότερο έγκλημα από του Πούτιν, ασύγκριτα χειρότερο, το είδος του εγκλήματος που η απόφαση της Νυρεμβέργης αποκάλεσε το απόλυτο διεθνές έγκλημα, για το οποίο οι Ναζί εγκληματίες πολέμου κρεμάστηκαν.

Tο τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού – από τα πυρηνικά ή την κλιματική καταστροφή;

Ωστόσο το πιο σημαντικό ψέμα του άρθρου In.gr-Πολίτη βρίσκεται στην εισαγωγή του:

Στο πιο επικίνδυνο σημείο της ιστορίας πλησιάζει η ανθρωπότητα σύμφωνα με τον διάσημο Αμερικανό καθηγητή, Νόαμ Τσόμσκι μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο κόσμος θα μπορούσε «να οδηγηθεί σε ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο» εάν δεν μπορέσει να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία.

«Πλησιάζουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο στην ανθρώπινη ιστορία. Τώρα αντιμετωπίζουμε την προοπτική της καταστροφής της οργανωμένης ζωής στη Γη», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός καθηγητής.

Είναι φανερή η προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν το κύρος του Chomsky για να δαιμονοποιήσουν τον Πούτιν, ως αυτόν που απειλεί με πυρηνικό αφανισμό  την ανθρωπότητα.  

Εδώ το άρθρο μπαίνει στον κόπο να περιποιηθεί το ψέμα του.  Οι εξελίξεις πράγματι αυξάνουν την πιθανότητα πυρηνικού πολέμου.  Είναι αλήθεια πως ο Ρώσος υπ. Εξωτερικών και ο Πούτιν έχουν αναφερθεί στα πυρηνικά – αν και ο τρόπος που παρουσιάστηκε αυτό στη Δύση έκρυβε την ευθύνη των ΗΠΑ. 

Όμως και εδώ το βγάζουν το μαύρο άσπρο, διότι ο Chomsky δεν δαιμονοποιεί μόνο, ούτε καν κυρίως, τον Πούτιν!  Οι βασικοί κατηγορούμενοι για «την προοπτική της καταστροφής της οργανωμένης ζωής στη Γη» για τον Chomsky δεν είναι ο Πούτιν αλλά ο αδιαλείπτως δραστηριοποιημένος Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στις ΗΠΑ.  Και η πιο σημαντική απειλή για τη «δυνατότητα ύπαρξης οργανωμένης ζωής στη Γη», σύμφωνα πάντα με τον Chomsky, δεν είναι τα πυρηνικά αλλά η ανικανότητα των κυβερνώντων παγκόσμιων ελίτ – με χειρότερους τον Τραμπ και το Ρεπουμπλικάνικο κόμμα των ΗΠΑ – να αντιμετωπίσουν την Κλιματική Κρίση:

George Eaton, αρχή συνέντευξης: Ευχαριστώ πολύ που συμμετέχετε.  Την τελευταία φορά που σας πήρα συνέντευξη είπατε, αξιομνημόνευτα, ότι βρισκόμασταν στην πιο επικίνδυνη στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας.  Νομίζετε ότι τώρα είμαστε σε μια ακόμα πιο επικίνδυνη στιγμή;

Noam Chomsky: Δεν υπάρχει κανείς άλλος από τον Donald Trump στην ιστορία που να προσπάθησε περισσότερο να οδηγήσει σε εξαφάνιση το ανθρώπινο είδος.  Αυτή είναι η σημασία όσων δεν συζητούμε, δηλαδή την αφοσίωση του στη μεγιστοποίηση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων και στην κατάργηση όλων των κανονισμών που θα μπορούσαν να την περιορίσουν, εξαιτίας του φανατισμού του σε αυτό το ζήτημα.  Η βάση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που τον λατρεύει, πολύ απέχει από το να θεωρεί την κλιματική αλλαγή σοβαρό πρόβλημα, καταδίκη σε θάνατο του ανθρώπινου είδους.  Θέλω να πω, προτιμούμε να μιλάμε για άλλα πράγματα, όμως αυτό είναι το επιτακτικότερο μέλημα μας, τίποτα άλλο δεν έχει σημασία αν οδεύουμε προς καταστροφή των δυνατοτήτων ύπαρξης οργανωμένης ανθρώπινης ζωής στην γη στο εγγύς μέλλον.

Ο Chomsky δεν αγνοεί τον άλλο φοβερό κίνδυνο, τα πυρηνικά όπλα.  Αλλά αυτά που είπε στη συνέντευξη στο New Statesman είναι τελείως διαφορετικά από όσα «εύσχημα» του αποδίδουν οι In.gr-Πολίτης (52′ 50»)  Η άμεση απειλή είναι η κλιματική καταστροφή:

Η απειλή πυρηνικού πολέμου ήταν ήδη σοβαρή πριν την εισβολή του Πούτιν, δεν είναι χειρότερη τώρα.  Η απειλή περιβαλλοντικής καταστροφής έχει γίνει πολύ χειρότερη, με την ανατροπή των περιορισμένων προσπαθειών αντιμετώπισης της, και την τωρινή πορεία προς γρήγορη αύξηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων 

Στην περιοχή μας, η αναθέρμανση των συζητήσεων για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Α. Μεσογείου, για να ικανοποιηθεί η απαίτηση των ΗΠΑ να απεξαρτηθεί ενεργειακά η Ευρώπη από τη Ρωσία, επιβεβαιώνουν την διαπίστωση του Chomsky για την «τωρινή πορεία προς γρήγορη αύξηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων«.  Αυτές οι εξελίξεις πάνε αντίθετα ακόμα και σε mainstream μελέτες που δημοσιεύονται σε ΜΜΕ όπως τα Euronews, σαν αυτή με τίτλο «Εξορύξεις και γεωτρήσεις εκτός Ρωσίας ‘δεν αποτελούν βιώσιμη αντίδραση’ στον πόλεμο στην Ουκρανία, λένε επιστήμονες του κλίματος».

Αυτή πιθανότατα είναι η πιο σημαντική συζήτηση που οφείλουμε να κάνουμε και στην Κυπριακή Δημοκρατία, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν με «εμπεριστατωμένες» ψευτιές να την προσπεράσουν.