ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΩΝ

FilanthropiaOrchangeΔεν θα σας πούμε «ποιοι είμαστε», ούτε «τι είμαστε”.  Αυτά αλλάζουν.  Θα σας πούμε αυτό που δεν αλλάζει.  Με ΠΟΙΟΥ ΤΟ ΜΕΡΟΣ είμαστε.  Από ποιά μεριά των χαρακωμάτων είμαστε.

Ποια είναι όμως τα μέρη, και που βρίσκονται τα χαρακώματα;  Υπάρχουν πολλοί τρόποι να χωρίσεις και να ταξινομήσεις τους ανθρώπους.   Αυτός που κυριαρχεί στις μέρες μας είναι σε έλληνες, τούρκους, ιταλούς, αμερικάνους κλπ.  Ή σε ευρωπαίους,  μαύρους, ασιάτες, εβραίους κλπ, όπως προτιμά το πιο επικίνδυνο και δύσοσμο πολιτικό ρεύμα της κοινωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που τελευταία προσπαθεί να αναρριχηθεί σε mainstream.  Ή ακόμα σε χριστιανούς (με υποδιαιρέσεις και εδώ, ορθόδοξους, καθολικούς κ.α.) , ισλαμιστές, βουδιστές κλπ.

Όλες αυτές οι ταξινομήσεις, όπως και άλλες, είναι νόμιμες και χρήσιμες. Το κρίσιμο είναι ποιάν από αυτές θεωρεί κάποιος σαν την καθοριστική για να αναλύσει την κοινωνία, να διαλέξει με ποιους θα συστρατευτεί, και τι θα δηλώνει ως «ταυτότητά» του.

Εμείς ανήκουμε σε αυτούς που θεωρούν ότι ο καθοριστικός διαχωρισμός είναι εκείνος που ξεχωρίζει τους ανθρώπους του πλανήτη σε δύο μεγάλες κατηγορίες, με κριτήριο τι προσφέρουν στην παγκόσμια κοινωνία – από υλικά μέχρι πνευματικά αγαθά – και μετά, τι παίρνουν από αυτή.

Στη μια κατηγορία βρίσκεται η μειοψηφία εκείνων που παίρνουν τα πάντα, και ενώ δεν προσφέρουν τίποτα το χρήσιμο, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην λειτουργία της παγκόσμιας κοινωνίας, από οικονομικές κρίσεις ως πολέμους.  Από την άλλη, η μεγάλη πλειοψηφία, εκείνοι που δεν παίρνουν πολύ περισσότερα – συχνά παίρνουν ακόμα και λιγότερα – από τα αναγκαία για να μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν… τα πάντα!  Από τη μια το μεγάλο κεφάλαιο και οι προνομιούχοι αυτής της κοινωνίας, οι ελίτ της παραδοσιακής πολιτικής, των κρατικών γραφειοκρατιών, των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.  Από την άλλη οι απλοί άνθρωποι, εργαζόμενοι, φτωχοί αγρότες, άνεργοι.

Στην σύγκρουση ανάμεσα στα δύο αυτά στρατόπεδα, σε αυτόν τον πιο σημαντικό και μόνιμο ακήρυχτο πόλεμο της εποχής μας,  είμαστε, όπως κάθε καθωσπρέπει αριστερός, πάντα με το μέρος των δευτέρων.  Προοπτική μας, ένας άλλος κόσμος, απελευθερωμένος από τις αδικίες και τις βαρβαρότητες του σημερινού, και από αυτούς που τις προκαλούν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.