Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Κατεβάστε ολόκληρο το άρθρο σε PDF: Η Βιώσιμη Λύση στον Αστερισμό της Συνταγματικής Λιτότητας

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Νίκος Αναστασιάδης: «Κυπριακό και οικονομία είναι αλληλένδετα… η πιο δυνατή οικονομία ισχυροποιεί τη διαπραγματευτική μας θέση«

Η σύγχρονη ιστορία όμως δείχνει πως η αγαπημένη μέθοδος της δεξιάς για να εξασφαλίσει την «δυνατή οικονομία», η λιτότητα, είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της λύσης.

Ξεκίνησα να γράφω αυτό το κείμενο το καλοκαίρι του 2015, παρακινημένος από τις ενθουσιώδεις δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Philip Hammond και του ειδικού συμβούλου του Γ. Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Espen Barth Eide ότι «όλα τα άστρα είναι ευθυγραμμισμένα» για τη λύση του Κυπριακού.

Η λυσοφοβική δεξιά άρπαξε με ενθουσιασμό την ευκαιρία να εξοργιστεί και να ειρωνευτεί το «κακό άστρο» της Τουρκίας.  Φυσικά παρέλειψε να συμπεριλάβει τον εαυτό της στα γρουσούζικα ουράνια σώματα.  Τι υποκρισία!

Αλλά η αισιοδοξία των Hammond και Eide μύριζε και αυτή υποκρισία.  Η αύξηση του εθνικισμού και η αποσταθεροποίηση πολυεθνικών κρατών στην Ευρώπη οφείλεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που άρχισαν να εφαρμόζονται από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.  Γι’ αυτό η μακροπρόθεσμη σταθερότητα, η «βιωσιμότητα» μιας λύσης, κινδυνεύει πάνω από όλα από τη λιτότητα την οποία επιβάλλει η ευρωπαϊκή ελίτ στην οποία ανήκουν και οι δύο.

Στο κείμενο λοιπόν ταίριαζε ένας ειρωνικός τίτλος όπως «Η Βιώσιμη Λύση στον Αστερισμό της Λιτότητας».  Όμως διάφορα με ανάγκασαν να σταματήσω το γράψιμο, και έτσι ήρθε το Brexit,  το οποίο υπονόμευσε ακόμα περισσότερο το δαιδαλώδες αφήγημα μέσα στο οποίο κινούνται όλοι οι καβγάδες της δεξιάς.  Παρά τις διαφωνίες τους όλες οι ομάδες της δεξιάς δεν διστάζουν να ερεθίζουν την πιο επικίνδυνη προκατάληψη μας, τον ελληνικό εθνικό εγωισμό γαρνιρισμένο με ευρωπαϊκή υπεροψία.  Και όλες στηρίζουν την επιχειρηματολογία τους στο ήδη πριν το Brexit φθαρμένο κύρος της ΕΕ.   Το αισιόδοξο ΔΗΣΥ ισχυρίζεται ότι η ΕΕ εγγυάται την λειτουργία, τη βιωσιμότητα και την ευημερία μιας συμβιβαστικής λύσης.  Η λυσοφοβική αντιπολίτευση επιμένει ότι η συμμετοχή στην ΕΕ δίνει στη ΚΔ τη δυνατότητα, το δικαίωμα, ακόμα και την υποχρέωση για μαξιμαλιστικές απαιτήσεις.  Και οι δύο επιμένουν ότι η μικροσκοπική ΚΔ μπορεί ακόμα να χρησιμοποιεί την ΕΕ ως αποτελεσματικό καρώτο και ραβδί στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.  Ένα άρθρο του Ν. Μούδουρου για τις εξελίξεις στην Τουρκία [1] βοηθά να καταλάβουμε πόσο δεν είναι ρεαλιστικά αυτά μετά το Brexit.

Στο μεταξύ βγήκαν στην επιφάνεια και άλλα προβλήματα, υπήρξαν άλλες σημαντικές εξελίξεις, Μια από αυτές προκάλεσε μια μικρή αλλαγή στον τίτλο, την προσθήκη του χαρακτηρισμού «συνταγματικής», και μεγάλες αλλαγές στο κείμενο.

Κάποια στιγμή τον Μάρτη του 2017, έπαψα να προσπαθώ να ενσωματώσω τις νέες εξελίξεις, για να μπορέσω τελικά να αποτελειώσω το κείμενο.

Πάντως ο βασικός προβληματισμός του κειμένου, αν δηλαδή μπορεί μια οποιαδήποτε λύση, ή ακόμα και η διατήρηση ενός ειρηνικού status quo, να είναι βιώσιμη ενώ βαθαίνει η φτωχοποίηση της μεγάλης πλειοψηφίας, συνεχίζει να είναι ουσιαστικός.  Όσο για τα πρόσφατα γεγονότα που δεν αναφέρονται, επιβεβαιώνουν την επιχειρηματολογία του.

Ο Μάρκος Οικονόμου και η Ισαβέλλα Φλωρεντίν, εκτός από την ηθική στήριξη που πράγματι είχα ανάγκη, βοήθησαν να γίνουν πιο κατανοητά και ισορροπημένα πολλά μέρη του κειμένου.  Για τα πάμπολλα προβλήματα που συνεχίζει να έχει, αυτοί δεν έχουν καμμιά ευθύνη.

[ΔΝΤ – Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ε/κ – Ελληνοκύπριοι, ΕΕ- Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΚΤ – Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΚΔ – Κυπριακή Δημοκρατία, ΠτΔ – Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τ/κ – Τουρκοκύπριοι.]

Αλμπέρτο Φλωρεντίν – Λευκωσία, Μάης 2017

[1]«Πρώτες επιπτώσεις του ΄Brexit΄ στην Άγκυρα«, Ν. Μούδουρος, Φιλελεύθερος 3/7/2016 http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/320924 τελευταία πρόσβαση 1/2/2017

Ολόκληρο το άρθρο σε PDF: Η Βιώσιμη Λύση στον Αστερισμό της Συνταγματικής Λιτότητας

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.