Η κυπριακή αριστερά πρέπει να καταγγείλει την συμμαχία με το Ισραήλ για τους υδρογονάνθρακες

Οι υδρογονάνθρακες γίνονται ξανά αιτία για την σημερινή γενοκτονία των Παλαιστίνιων.  Η κυπριακή αριστερά πρέπει να καταγγείλει την συμμαχία με το Ισραήλ, για να στηρίξει και τους Παλαιστίνιους και τον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης

Χωρίς την μακρόχρονη πολιτική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ το σιωνιστικό Ισραήλ δεν θα μπορούσε να επιβιώσει για να αποπειράται σήμερα την γενοκτονία των Παλαιστίνιων. 

Αυτή η στήριξη δεν οφείλεται ούτε στο εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ, ούτε στις ενοχές για το ναζιστικό ολοκαύτωμα – «οι κυβερνήσεις δεν ασχολούνται με ενοχές». 

Ούτε στέκει ο ισχυρισμός των ΗΠΑ ότι στηρίζουν το Ισραήλ σαν την «μόνη δυτική δημοκρατία στην περιοχή».  Ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή το υποτιθέμενο πρότζεκτ τους να «εξαπλώσουν την φιλελεύθερη κοσμική δημοκρατία στον πλανήτη» διαψεύδεται από την ιστορία:  

Φέτος είναι η 70η επέτειος από τότε που οι ΗΠΑ άρχισαν να επεμβαίνουν βίαια στην περιοχή.   Το 1953 βοήθησαν στην οργάνωση πραξικοπήματος για την ανατροπή του πρώτου εκλεγμένου πρωθυπουργού του Ιράν.  Του υποστηρικτή της κοσμικής συνταγματικής δημοκρατίας Μοχάμεντ Μοσαντέκ, τον οποίο αντικατέστησαν με την απολυταρχία του Σάχη. 

Το πραξικόπημα έγινε επειδή μετά την εκλογή του το 1951 ο Μοσαντέκ εθνικοποίησε τον πετρελαϊκό πλούτο του Ιράν.  Με αυτή τους την επέμβαση, οι ΗΠΑ απέδειξαν ότι δεν έχουν πρόβλημα να καταργούν την Δημοκρατία για χάρη του Πετρελαίου. 

Η στήριξη του Ισραήλ από τις ΗΠΑ ήταν μέρος της προσπάθειας να ελέγξουν πολιτικά την Μ. Ανατολή, επειδή εκεί βρίσκονταν οι μεγαλύτερες στον κόσμο ποσότητες φθηνού πετρελαίου, του κρισιμότερου εμπορεύματος για την καπιταλιστική ανάπτυξη.  

Στα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967 στον οποίο το Ισραήλ υπερίσχυσε στρατιωτικά της Αιγύπτου της Συρίας και της Ιορδανίας, κράτη εχθρικά τότε στα συμφέροντα της Δύσης, οι ΗΠΑ έδωσαν τεράστιες ποσότητες οικονομικής, στρατιωτικής και πολιτικής βοήθειας στο Ισραήλ.  Σε αντάλλαγμα το κράτος του Ισραήλ ανέλαβε να «τιμωρεί» κινήματα και καθεστώτα που απειλούσαν τα συμφέροντα, ιδιαίτερα την «ενεργειακή ασφάλεια» της Δύσης στην πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο περιοχή της Μ. Ανατολής.

Ο έλεγχος του πετρελαϊκού πλούτου της Μ. Ανατολής ευνόησε την ανάπτυξη του «ορυκτού καπιταλισμού» (fossil capitalism).  Αυτός συνέτεινε καθοριστικά στην ταχεία εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής, που θεωρείται ο υπ’ αριθμόν 1 υπαρξιακός κίνδυνος για τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Οι υδρογονάνθρακες της Α. Μεσογείου – το φυσικό αέριο έχει αποκτήσει εδώ και χρόνια σημασία παρόμοια με του πετρελαίου – είναι επίσης το υλικό υπόβαθρο της πλήρους στήριξης και συμμαχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ.  Ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η ελληνοκυπριακή άρχουσα τάξη βλέπει σαν «χρυσή ευκαιρία» την προοπτική να βοηθήσουν μαζί με το Ισραήλ την «Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο». Με τη βοήθεια του Ισραήλ και των ΗΠΑ οι «δικοί» μας αστοί ελπίζουν επιπρόσθετα να περιορίσουν τη συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτό.  Για αυτό σύσσωμη η ελληνοκυπριακή Δεξιά υποστηρίζει χωρίς ενδοιασμούς τις πιο απάνθρωπες πράξεις του ισραηλινού κράτους.

Η υποστήριξη των Παλαιστινίων από την ελληνοκυπριακή αριστερά πρέπει να περιλαμβάνει το αίτημα να σταματήσει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης μας για επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες της Α. Μεσογείου.  Είτε αυτή αφορά αδειοδοτήσεις για νέες έρευνες ή για εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης επιβεβαιωμένων κοιτασμάτων, ή με την προώθηση δαπανηρότατων έργων όπως ο αγωγός EastMed.  Πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την καταγγελία του «σχήματος 3+1», της συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ «συν» τις ΗΠΑ.

Το αριστερό και εργατικό κίνημα στην Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει επίσης να συμμετέχει στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.  Πρέπει να απαιτήσουμε να μην προστεθούν και άλλοι  υδρογονάνθρακες της Α. Μεσογείου στην παγκόσμια αγορά ορυκτών καυσίμων. Αυτή είναι μια ανάγκη που εκφράζεται στις εκθέσεις διεθνών επιστημονικών οργανισμών και στις σχετικές με αυτές δηλώσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ, που υποστηρίζουν το σταμάτημα κάθε έρευνας και νέας επένδυσης σε ορυκτά καύσιμα.

Ένα κίνημα που επικεντρώνεται σε αυτά τα αιτήματα είναι ικανό να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της στενής συμμαχίας της άρχουσας τάξης μας με το γειτονικό κράτος απαρτχάιντ. Αυτή είναι η σημαντικότερη βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε στους Παλαιστίνιους καθώς και στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υπαρξιακής για την ανθρωπότητα απειλής της κλιματικής καταστροφής.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ

11/12/2023