ΠΕΡΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

ή

Το ξέρετε ότι η λέξη «τσουνάμι» είναι γιαπωνέζικη;

Μέχρι πρόσφατα δύσκολα συμφωνούσαν οι εφημερίδες ο Φιλελεύθερος και ο Πολίτης. Τα πράγματα όμως άλλαξαν τελευταία. Στις 30 του Ιούλη η Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου του Φιλελεύθερου έγραφε:

«[Σ]ύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ούτε στην Ιαπωνία παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός όταν έγινε σεισμός και μετά τσουνάμι κι ούτε της Νορβηγίας ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε όταν ένας τρελός σκότωσε 90 ανθρώπους. Η ευθύνη του δικού μας Προέδρου, που με δικούς του χειρισμούς σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι και καταποντίστηκε η οικονομία, είναι η ίδια με του Ιάπωνα που δεν μπόρεσε να τα βάλει με τα φυσικά φαινόμενα»

Το επιχείρημα θεωρήθηκε τόσο σημαντικό ή προφανές που επαναλήφθηκε μερικές σελίδες παρακάτω από τον Μάριο Χριστοδούλου:

«Στην Ιαπωνία τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφή ήταν φυσικά φαινόμενα. Στη Νορβηγία ένας ψυχοπαθής τρομοκράτης. Στην Κύπρο όμως ήταν το ίδιο το Κράτος που προκάλεσε την καταστροφή με την αμέλεια του, με ότι αυτή συνεπάγεται. Άρα λοιπόν, αν οι Ιάπωνες τα είχαν με τον Θεό και οι Νορβηγοί με τον ψυχοπαθή δολοφόνο, οι Κύπριοι με ποιόν θα έπρεπε να τα είχαν;»

Οι δημοσιογράφοι του Πολίτη λοιπόν είτε σκέφτηκαν το επιχείρημα μόνοι τους, είτε το διάβασαν στον Φιλελεύθερο, πάντως φρόντισαν να το επαναλάβουν την επομένη. Πάλι εις διπλούν, αλλά με ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και με την ανωτερότητα κάποιου που αναγκάζεται να χειριστεί ανοησίες σουρεαλιστικού επιπέδου. Ο «Συνήγορος του Διαβόλου», πλάι σε μια γελοιογραφία του Χριστόφια που φορώντας κόκκινο γιλέκο με σταμπαρισμένα κίτρινα σφυροδρέπανα (ως άξιος σταλινικός ηλίθιος προφανώς) έλεγε «Ούτε ο Ιάπωνας παραιτήθηκε για την Φουκουσίμα», και κάτω από τον τίτλο «Η ΕΟΚΑ Β’ ΑΝΑΤΙΝΑΞΕ ΤΗΝ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ» (;!), έγραφε:

«Τα πιο ευφάνταστα επιχειρήματα έχουν επιστρατεύσει οι του ΑΚΕΛ για να δικαιολογήσουν την άρνηση του προέδρου να παραιτηθεί. Μήπως παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας … μετά την καταστροφή στην Φουκουσίμα… Προφανώς τους διαφεύγει ότι έχουν μια διαφορά οι φυσικές καταστροφές… από την εγκληματική βλακεία».

Ενώ ο Διονύσης Διονυσίου ξεμπέρδεψε σταράτα με

«Εδώ εμφανέστατα μπερδεύουν τη μαλακία που μας δέρνει με τους σεισμούς. Αν η μαλακία μετριέται σε ρίχτερ τότε, ναι, μπορεί η δική μας να φτάνει τα 9 ρίχτερ, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι και σεισμός!»

Δηλαδή κατά τις εφημερίδες Φιλελεύθερος και Πολίτης, από την μια στην Ιαπωνία είχαμε σεισμό, τσουνάμι, φυσικό φαινόμενο, φυσική καταστροφή, act of God. Ενώ από την άλλη, εδώ στην Κύπρο, έχουμε ευθύνη και άρνηση ανάληψης της, χειρισμούς που προκαλούν 13 θανάτους και καταποντισμό της οικονομίας, αμέλεια του Κράτους, εγκληματική ενέργεια, εγκληματική βλακεία, και… μαλακία.

Ήρεμα τώρα. Ας μιλήσουμε πρώτα γενικά. Υπάρχει εδώ και δεκαετίες ένα διεθνές κίνημα και ένας σεβαστός αριθμός από επιφανείς επιστήμονες οι οποίοι τονίζουν ότι όταν πρόκειται για πυρηνικά δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για ατυχήματα ούτε για απροσδόκητες φυσικές καταστροφές. Καμιά κυβέρνηση, κανένα πολιτικό κατεστημένο το οποίο κατασκευάζει πυρηνικούς σταθμούς, ή τους διατηρεί χωρίς να προσπαθεί να απεξαρτήσει τη χώρα από αυτούς, δεν είναι αθώοι. Πρώτα απ’ όλα υπάρχει πάντα, ανεξάρτητα από «φυσικά φαινόμενα» και «ανθρώπινα λάθη», το άλυτο πρόβλημα της διάθεσης των πυρηνικών απόβλητων. Μετά, όταν –και όχι αν, όπως λέει και ο νόμος του Murphy – κάτι πάει στραβά, τα αποτελέσματα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΑ. Ο Μάριος Χριστοδούλου του Φιλελεύθερου είχε δίκιο από την ανάποδη όταν τιτλοφορούσε το άρθρο του «Ατυχείς Συγκρίσεις». Το να συγκρίνεις δυστυχήματα όπως αυτό στο Μαρί με πυρηνικές καταστροφές όπως στην Φουκουσίμα και το Τσερνομπίλ είναι όπως να συγκρίνεις το να ξεχαστεί
σε ένα σπίτι με μικρά παιδιά για λίγες ώρες στο τραπέζι της κουζίνας ένα κοφτερό μαχαίρι με το να αφήσουν μόνιμα πάνω σε αυτό το τραπέζι μια χειροβομβίδα.

Ας ας δούμε τώρα τις ευθύνες των προηγούμενων αλλά και της τωρινής Ιαπωνικής κυβέρνησης. Δεν θα μπορούσαν να ήταν βαρύτερες. Η λέξη «τσουνάμι» είναι ιαπωνική και σημαίνει «κύμα στο λιμάνι». Προφανώς ο λόγος που μια ιαπωνική λέξη έχει επικρατήσει διεθνώς για το συγκεκριμένο φαινόμενοείναι γιατί στην Ιαπωνία παρατηρείται συχνά αυτό το φυσικό φαινόμενο.
Ακόμα και αυτοί που δεν δέχονται την άποψη ότι οι πυρηνικοί σταθμοί πρέπει να απαγορευτούν γενικά, θα συμφωνήσουν ότι δεν έπρεπε να υπάρχουν σε μια τόσο σεισμόπληκτη χώρα όπως η Ιαπωνία, και μάλιστα στις εκτεθειμένες στα τσουνάμι ανατολικές ακτές της. Αν σε αυτά προσθέσουμε την διαφθορά που ενδημούσε στη σχέση Ιαπωνικής κυβέρνησης και πυρηνικής βιομηχανίας, τότε το επιχείρημα της «φυσικής καταστροφής» καταρρέει. Θα παραθέσουμε μόνο ενδεικτικά κάποια πράγματα.

Ο Εϊσάκο Σάτο ήταν κυβερνήτης της Φουκουσίμα από το 1988 ως το 2006. Γράφει η αγγλική Independent[1]:

«Ο Σάτο καγχάζει με την περίφημη δήλωση που έκανε η Tepco ότι ο σεισμός και το τσουνάμι ήταν μια «απροσδόκητη καταστροφή», και επισημαίνει την αλυσίδα τεράστιων τσουναμιών που σφυροκοπούσαν την ανατολική ακτή της Ιαπωνίας για χιλιετίες και τη συνεχή ροή προειδοποιήσεων από ακαδημαϊκούς για την πιθανότητα ενός σεισμού πέρα από την δυνατότητες του σταθμού να αντιμετωπίσει. » Ήταν μια καταστροφή που περίμενε να συμβεί» καταλήγει»

Και αλλού:

«Η ιστορία της Ιαπωνικής επικής καταστροφής έρχεται πλαισιωμένη με πολλές Κασσάνδρες, οι σεισμολόγοι, οικολόγοι και whistle-blowers που αγνοήθηκαν από τους σχεδιαστές της πυρηνικής ενέργειας του έθνους. Όμως ο 71 χρονών Εϊσάκο Σάτο ίσως είναι ο σημαντικότερος.

«Ανάμεσα στο 2002 και το 2006, 21 προβλήματα στο σταθμό της Φουκουσίμα καταγγέλθηκαν στο γραφείο μου» είπε. Οι καταγγέλλοντες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν και μερικοί υπάλληλοι του σταθμού, δεν απευθύνθηκαν ούτε στην Tepco ούτε στο [κυβερνητικό] Ιδρυμα Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας (NISA) επειδή φοβούνταν, δικαίως, ότι οι πληροφορίες τους θα κατέληγαν απευθείας στην Tepco. »

Στην ιστοσελίδα Japan Focus[2] ο Σάτο αναφέρει πως «η ρίζα του κακού είναι το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και η κυβέρνηση… Το υπουργείο υποτίθεται πως επέβλεπε και συμβούλευε την TEPCO ώστε να παρεμποδίσει τις κατ’ επανάληψη επεμβάσεις και απόκρυψη πληροφοριών από την TEPCO, αλλά αντίθετα οι δύο οργανώσεις συνεργάζονταν»

Επίσης, από το σχετικό άρθρο στην Wikipedia όπου μπορείτε να βρείτε και τις πηγές [3] μεταφράζουμε:

«Το σύμπλεγμα πυρηνικής ενέργειας Φουκουσίμα-Νταιιτσι βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σκανδάλου τροποποιημένων αρχείων που υποχρέωσε ένα αριθμό ανώτερων στελεχών της TEPCO να αποχωρήσουν. …. Το 2002 η TEPCO παραδέχθηκε ότι είχε αλλάξει τα αρχεία ασφαλείας στον αντιδραστήρα 1 στο Νταιιτσι της Φουκουσίμα.»

Και ακόμα:

«η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έκφρασε επίσης ανησυχία για την ικανότητα των Ιαπωνικών πυρηνικών σταθμών να αντέξουν σε σεισμική δραστηριότητα. Σε μια συνάντηση της Ομάδας Πυρηνικής Ασφαλείας των G8, που έγινε στο Τόκιο το 2008, ένας ειδικός της IAEA[Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας] προειδοποίησε ότι ένας δυνατός σεισμός με ένταση πάνω από 7.0 μπορεί να δημιουργήσει ‘σοβαρό πρόβλημα’ για τους πυρηνικούς σταθμούς της Ιαπωνίας. Τον Μάρτη του 2008 η Ιαπωνική κυβέρνηση ακύρωσε μια δικαστική απόφαση να κλείσει ένας πυρηνικός σταθμός στο δυτικό τμήμα της χώρας εξαιτίας αμφιβολιών για την ικανότητά του να αντέξει σε σεισμό. Η Ιαπωνική Εταιρεία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας θεωρούσε ότι ήταν »ασφαλές» και ότι»όλες οι αναλύσεις ασφαλείας γίνονταν ορθά»»

Φυσικά υπήρχε και η ανάλογη διαπλοκή. Για παράδειγμα, σύμφωνα πάλι με το άρθρο της Wikipedia «το 2010 ο Toru Ishida, ο πρώην γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας έφυγε από το υπουργείο και μερικούς μήνες αργότερα έγινε ανώτερος σύμβουλος της TEPCO.»

Αυτά είναι ελάχιστα από τα σκανδαλώδη που δείχνουν πως η Φουκουσίμα ήταν μια Ανθρωπογενής Καταστροφή, με υπεύθυνους τους κυβερνώντες.

Το πραγματικό πρόβλημα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν ότι, εξαιτίας της γνωστής του μετριοπάθειας και το ήπιο ύφος των δηλώσεών του, δεν είπε «Εδώ δεν παραιτήθηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός μετά από μιας παγκόσμιας εμβέλειας πυρηνική καταστροφή, και ζητάτε να παραιτηθεί ο Χριστόφιας για το Μαρί; Για χαζούς ή για αδαείς μας περνάτε;»

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν δήλωσε μετά το δυστύχημα στην Ιαπωνία ότι δεν πτοείται και θα συνεχίσει με την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου της επίσης σεισμογενούς Τουρκίας. Πέστε ότι – χτυπήστε και ξαναχτυπήστε ξύλο – συμβεί το «φυσικό φαινόμενο» του σεισμού, προκληθεί πυρηνικό ατύχημα και το πυρηνικό νέφος από την Τουρκία βρεθεί πάνω από την Κύπρο. Φαντάζεστε ότι η αντίδραση των ελληνοκυπριακών ΜΜΕ, θα είναι «μην κατηγορείτε τον Ερντογάν, πώς μπορούσε να τα βάλει ο άνθρωπος με τα φυσικά φαινόμενα και το Θεό;».

Είναι γνωστές οι ικανότητεςτων τεσσάρων δημοσιογράφων. Δεν μπορούν να απαλλαγούν για την εξόφθαλμα παραπλανητική τους αρθρογραφία ούτε λόγω απειρίας, ούτε λόγω άγνοιας, πόσο μάλλον για λόγους επαγγελματικής ανεπάρκειας. Το πόσο διακινδύνευσαν, αν όχι κάτι άλλο, την ίδια την υπόληψή τους δεν είναι παρά μια ακόμα ένδειξη του πόσο αποφασισμένοι είναι οι ισχυροί εκείνοι κύκλοι που προσπαθούν να ξεφορτωθούν τον «Πρόεδρο που προσπαθεί να κυβερνήσει μαζί με τις Συντεχνίες», και πόσο έντονες είναι οι πιέσεις που ασκούν προς όλες τις κατευθύνσεις.

Αλμπέρτο Φλωρεντίν, Φυσικός

Δρ. Γιώργος Τσαλακός, Φυσικός

[1] http://www.independent.co.uk/news/world/asia/warnings-of-nuclear-disaster-not-heeded-claims-former-governor-2273764.html

[2]  japanfocus.org Onuki Satoko

[3]  Wikipedia: Fukushima Daiichi nuclear disaster

(Tο άρθρο δόθηκε προς δημοσιεύση στις εφημερίδες «Χαραυγή», «Γνώμη», «Πολίτη» και «Φιλελεύθερο».  Δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 19 Αυγούστου στην Χαραυγή, στην «Γνώμη» στις 20 Αυγούστου και στον «Πολίτη» στις 21 Αυγούστου.)

11 σκέψεις σχετικά με το “ΠΕΡΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

 1. «Μαρικκού», μήπως πριν φύγεις μπορείς να μας δώσεις κάποια «στοιχεία ταυτότητας», blog ή facebook για να συνεχίσουμε την συζήτηση; Το γεγονός οτι θα ήθελες να συνταχτείς με την αριστερά όπως και τα θέματα που βάζεις έχουν ενδιαφέρον, και θα τα καλύψουμε ως Ανατροπή σε άλλα άρθρα μας, όπως και, αν μας αφήσεις, με σχόλια στο blog σου, αν έχεις.
  Για την ώρα, να πούμε οτι εμείς καταλάβαμε ως μόνο θέμα του άρθρου που δημοσιεύσαμε όχι τις ευθύνες του Ιάπωνα Πρωθυπουργού ή του Κύπριου Προέδρου, αλλά τις ευθύνες των δημοσιογράφων του Φιλελευθερου και του Πολίτη. Εννοούμε τις ευθύνες τους για την αντιπαράθεση από την μια του Φυσικού Φαινομένου και της Θεϊκής Πράξης και από την άλλη της Βλακείας του Εγκλήματος, της Αμέλειας κλπ. Επαναλαμβάνουμε, το άρθρο δεν κατηγορούσε τους 4 δημοσιογράφους επειδή κάνουν πόλεμο ή ασκούν κριτική εναντίον του Χριστόφια, αλλά για το πως κάνουν αυτό τον πόλεμο, χωρίς αναστολές και χωρίς να σέβονται στο ελάχιστο την αλήθεια και τους αναγνώστες τους. Και θα συμπληρώναμε πως αν αναγκάζεται κάποιος να χρησιμοποιήσει τέτοια μέσα, τότε μάλλον δεν έχει και πολύ εμπιστοσύνη στα πραγματικά επιχειρήματά του, ή/και δέχεται ισχυρές πιέσεις να προωθήσει κάποια ατζέντα πάση θυσία.
  Χαιρόμαστε λοιπόν που συμφωνείς και εσύ μαζί μας στο αν «η Φουκουσίμα είναι φυσικό φαινόμενο ή ανθρωπογενής καταστροφή», και κατ΄ επέκταση στην κριτική μας στους δημοσιογράφους. Όσο για το αν πρέπει ή όχι να παραιτηθεί ο Χριστόφιας, το άρθρο δεν ασχολούνταν με αυτό. Ούτε εμείς ως blog έχουμε αγκύλωση ή ιδεοληψία με αυτό (εσύ όμως μας φαίνεται πως ανήκεις σε αυτούς που έχουν). Αν θέλεις να διαβάσεις κάτι δικό μας σχετικό με το θέμα, στο οποίο μάλιστα καλούμε τον Χριστόφια υπό ορισμένους όρους να προκυρήξει πρόωρες εκλογές, δες το προηγούμενο άρθρο που αναρτήσαμε, το «Μια φαντασίωση για το καλοκαίρι του 2011».
  Στο ίδιο άρθρο θα δεις επίσης ότι δεν φοβόμαστε να κάνουμε κριτική, και μάλιστα έντονη, στον Χριστόφια και το ΑΚΕΛ. Βλέπεις, οι περισσότεροι που στηρίζουμε αυτό το blog δεν είμαστε Ακελικοί, αν και προφανώς είμαστε και εμείς αριστεροί, και μάλιστα μερικοί είμαστε παλιοί – προ του 1990 – αντισταλινικοί. Κάπου μας κατάλαβες και σύ και άλλοι σχολιαστές στραβά, αλλά δεν πειράζει, η παρεξήγηση είναι ανθρώπινη, και το βασικό είναι να λύνεται έγκαιρα.

 2. 1. Έχουμε κουραστεί τόσο πολύ να καταφεύγετε στο επιχείρημα-υπεκφυτή «ΕΟΚΑ Β’. πραξικόπημα» κλπ, προκειμένου να αποσείσετε τις ευθύνες της ΠΑΡΟΥΣΑΣ κυβέρνησης για το Μαρί. ΝΑΙ, η ΕΟΚΑ Β και το πραξικόπημα καταστρεψαν την Κύπρο. ΟΚ;;; συμφωνήσαμε;;; Πάμε στο ΤΩΡΑ λοιπον: Η κυβέρνηση Χριστόφια ΞΑΝΑΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ την Κύπρο (μέσω άλλης οδού, αλλά με πανομοιότυπο τρόπο σκέψης: ΚΟΝΤΟΦΘΑΛΜΟ, ΤΥΦΛΟ ΚΑΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟ. Αφήστε λοιπόν την ΕΟΚΑ Β και μην προσποιήστε πως δεν καταλαβαίνετε ποια είναι η ουσία στο θέμα με το Μαρί. Η ΕΟΚΑ Β και η χούντα έχουν την συνολική ευθύνη για την κατοχή της πατρίδας μας, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΙ!!! Εμπεδώστε το επιτέλους και σταματήστε να ερεθίζετε τα συναισθηματικά ανακλαστικά των πολιτών!!

  2. Σε συνάρτηση με το πιο πάνω σημείο, αλλά και με το άρθρο σας εν γένει, θα ξανατοποθετήσω το θέμα, μπας και το καλατάβετε:
  ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ότι και η Φουκουσίμα ήταν αποτέλεσμα ανθρώπινων παραλείψεων. Μήπως αυτό απαλλάσει από την ευθύνη του τον πρόεδρο και την κυβέρνηση; Να επαναλάβω: Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας έχει καταθέσει την παραίτηση του. Ο Χριστόφιας;

  3. Γράφεις: «Αλήθεια ποιο είναι αυτό το κατάντημα; Να έχει εκλέξει Πρόεδρο και να έχει ποσοστό πέραν του 30% σε μια εποχή που παγκόσμια δεν είναι και πολύ της μόδας να είσαι αριστερός;»
  Η απάντηση βρίσκεται στο ότι διοικούμαστε αποδεδειγμένα πλέον από τον πιο ανίκανο πρόεδρο και την πιο ανίκανη κυβέρνηση από καταβολής κυπριακής δημοκρατίας. Ο δε πρόεδρος «απολαμβάνει» το ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ αποδοχής προεδρου κυπριακής δημοκρατίας!!! Και την απάντηση θα την πάρει το 2013. Μην βιαστείς να βγάλεις συμπέρασμα ότι θριαμβολογώ! Αντιθέτως. Υπήρξα ψηφοφόρος του Δημήτρη Χριστόφια το 2008. Πλέον ομολογώ θρηνώντας ότι υπήρξα αφελής και έκανα τη χειρότερη επιλογή που θα μπορούσα να κάνω, βλέποντας τον λαό μας να σπαράζει επί ερειπίων.

  4. Όταν η αριστερά στην Κύπρο επανεύρει τον ρόλο της ως σοσιαλιστικός/ουμανιστικός χώρος, που βρίσκει λόγο ύπαρξης στο να παλέψει πραγματικά για μια δικαιότερη κοινωνία, τότε θα συμπαραταχτώ ξανά με την αριστερά.
  Όσο η αριστερά στην Κύπρο αντιπροσωπεύεται από το ΑΚΕΛ, δηλαδή το κόμμα της διαχρονικής μάσας, ρουσφετιού, διαπλοκής και αναξιοκρατίας (σχεδόν πάντα συγκυβέρνηση, και τώρα στην κυβέρνηση έφκαλε τζαι τα σσιοινιά τζαι τα παλλούτζια), όσο οι πραγματικοί αριστεροί δεν αποστασιοποιούνται από τα φαινόμενα Μαρί, Παπασάββα, Κωστάκη Χριστοφόρου, προσφορές Μιλτιάδη Νεοφύτου, ρουσφετοεμαιλ γραμματέων, ιδιωτικά τζετ (! μα ποια αριστερά σιορ;;;), εντελώς στρεβλωμένη-λαϊκίστικη κοντόφθαλμη οικονομική πολιτική που στο όνομα του μη κουτσουρέματος των δικαιωμάτων των εργαζομένων δεν λέει να αντιληφθεί ότι την παγκόσμια οικονομική πολιτική δεν την κουμαντάρει κανείς με παροχές τύπου «Τσοβόλα δωστα όλα», αλαζονεία του εγώ-τα-ξέρω-όλα, προσωπολατρεία, παντελή ανικανότητα αντίληψης της σύγχρονης οικονομικοοικονομικής πραγματικότητας, όσο, λέω, συμβαίνουν όλα αυτά, ένας πραγματικός αριστερός οφείλει να κρατά μακρυά το όνομα του από αυτό τον χώρο. Κάποτε μεγαλούργησε. Τώρα έχει ξεφτιλιστεί.
  Ζητείται αριστερά – ζητείται πρόεδρος της ΚΔ.

  Δεν θα επανέλθω. Ευχαριστώ πάντως για τη φιλοξενία.

 3. Αγαπητή «Μαρικκού» από τα σχόλια σου είναι φανερό ότι δεν έχεις αντιληφθεί ποιο ήταν το βασικό μήνυμα του άρθρου μας. Γράφεις στο πρώτο σου σχόλιο ότι «Το άρθρο σας απλά αποδεικνύει το αυταπόδεικτο, ότι δηλαδή ΚΑΙ για την Φουκουσίμα έφταιαν άνθρωποι,…». Ακριβώς αυτό είναι το θέμα. Γιατί, αφού είναι αυταπόδεικτο, κατά «σύμπτωση» 4 δημοσιογράφοι ένιωσαν την ανάγκη να μας πείσουν ότι άλλο η «φυσική καταστροφή» στη Φουκουσίμα και άλλο «η έκρηξη λόγω εγκληματικής αμέλειας» στο Μαρί; Αυτό θέλαμε να σχολιάσουμε στο άρθρο μας και να βρούμε μια λογική εξήγηση για τη «σύμπτωση» αυτή. Αν δεν συμφωνείς με αυτή την εξήγηση το σεβόμαστε απόλυτα αλλά δεν δεχόμαστε τις κατηγορίες σου για «ενορχηστρωμένη προσπάθεια να περάσετε τη γραμμή που σας υπαγορεύει το ΑΚΕΛ …». Αν με ένα άρθρο που γράψαμε για κάτι που και εσύ παραδέχεσαι ότι ήταν αυτονόητο βλέπεις ενορχηστρωμένη προσπάθεια και δεν βλέπεις ενορχηστρωμένη προσπάθεια όλων σχεδόν των ΜΜΕ (συμπεριλαμβανομένου και του ΡΙΚ) να ρίξουν όλες τις ευθύνες για την έκρηξη στο Μαρί στον Πρόεδρο Χριστόφια, λυπάμαι αλλά θα πρέπει να καλλιεργήσεις λίγο πιο πολύ την κριτική σου σκέψη.
  Μιλάς για κατάντημα της κυπριακής αριστεράς. Αλήθεια ποιο είναι αυτό το κατάντημα; Να έχει εκλέξει Πρόεδρο και να έχει ποσοστό πέραν του 30% σε μια εποχή που παγκόσμια δεν είναι και πολύ της μόδας να είσαι αριστερός; Και μάλιστα στις συνθήκες που έχουμε σήμερα στην Κύπρο.
  Όσο για το ποιος έχει βλάψει την Κύπρο ας μη μιλήσουμε καλύτερα. Ήσουν «μικρή» ίσως (ή δεν είχες καν γεννηθεί) και δεν θυμάσαι ποιοι είναι αυτοί που κατέστρεψαν την Κύπρο.
  Μου άρεσε πολύ η φράση σου «… ο καλύτερος τρόπος να συσπειρώσεις τους ανθρώπους είναι να τους επισύρεις πάνω από τα κεφάλια τους μια απειλή:..». Μου θυμίζει αυτό που κάνουν οι διάφοροι από τότε που έχει εκλεγεί πρόεδρος ο Δ. Χριστόφιας (και πιο πριν ακόμα στην προσπάθεια του Συναγερμού να μην εκλεγεί ο Χριστόφιας). Τι κάνουν άραγε για την οικονομία οι Αβέρωφ, Παπαδόπουλος κ.α.; Δεν επισύρουν τον μπαμπούλα της οικονομικής καταστροφής για να επιβάλουν την κατάργηση του κοινωνικού διαλόγου;
  Για το Μαρί: χαίρομαι που συμφωνείς με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που διαχωρίζει το όλο ζήτημα σε δύο πτυχές: την έλευση των εκρηκτικών στην Κύπρο ( για το οποίο τότε όλες οι πολιτικές δυνάμεις είχαν συμφωνήσει με τους χειρισμούς του Προέδρου Χριστόφια (και που περιέργως κανένα ΜΜΕ δεν θυμήθηκε αυτές τις τοποθετήσεις των κομμάτων)) και την ευθύνη τοποθέτησης και φύλαξης σε κατάλληλες συνθήκες.
  Ας περιμένουμε να δούμε ποιος έχει ευθύνη για τη δεύτερη πτυχή. Για την πρώτη προσωπικά δεν επιρρίπτω ευθύνες στον Πρόεδρο που έδρασε σε επικίνδυνες για το Κυπριακό συνθήκες. Αν αποδειχθεί ότι ο Πρόεδρος έχει ευθύνες για τη δεύτερη πτυχή τότε και εγώ θα ζητώ την παραίτησή του.
  Κλείνοντας συμφωνώ μαζί σου για το στόχο που πρέπει να έχει η αριστερά: τη δικαιότερη κοινωνία. Και στις συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης σε πολλές χώρες έχουν συρρικνωθεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, κάτι που προσπαθούν κάποιοι να κάνουν και εδώ στην Κύπρο, αλλά τους εμποδίζει η τόσο κακή και αξιολύπητη (όπως την περιγράφεις) κυπριακή αριστερά.

 4. Αποπροσανατολισμός και πάλι αποπροσανατολισμός.
  Χάρην συζήτησης πες πως συμφωνώ ότι το «μεγάλο κεφάλαιο», οι «νεοφιλελεύθεροι συνοδοιπόροι», το «σύστημα – ΟΕΒ ΚΕΒΕ ΔΗΣΥ Εκκλησία Τράπεζες» έχουν πάντα ως σκοπό να μας «ρουφήξουν το αίμα» (sic). Αυτό συμβαίνει και θα συμβαίνει χωρίς να υπάρχει ανάγκη για κανένα Μαρί!!

  Έστω ότι το κεφάλαιο καραδοκεί για συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό, με την αφόρητη ανευθυνότητα, την παντελή έλλειψη πολιτικής κρίσης, την άρνηση ανάληψης ευθύνης, την ανικανότητα πρόβλεψης, που οδήγησε ένα ολόκληρο κυβερνητικό σχήμα να πάρει πολιτική απόφαση να κρατήσουμε τα εκρηκτικά (ως εδώ πάει και νάρθει) και να τα τοποθετήσει κατά τρόπο που να παραβιάζει όλες τις οδηγίες ασφάλειας, δίπλα από την καρδιά της οικονομικής παραγωγής του νησιού, και να αγνοεί θρασύτατα όλες τις απεγνωσμένες προειδοποιήσεις για 2.5 χρόνια;;;;;;; ΠΟΙΟΣ φταίει γι αυτό;; οι δημοσιογράφοι; οι νεοφιλελεύθεροι;
  Φτάνει πια να προσπαθείτε να ρίχνετε στάχτη στα μάτια του κόσμου: οι μόνοι που πέφτουν στην παγίδα σας πια είναι ο σκληρός πυρήνας των τυφλών κομματόσκυλλων του ΑΚΕΛ, που ακόμα κι αν ο Πρόεδρος Χριστόφιας διέτασσε να τους βγάλουν το ένα τους μάτι, αυτοί θα έλεγαν πως φταίει… το σύστημα… ο καπιταλισμός… ο νεοφιλελευθερισμός…. Κανεί ολάν!

  Αυτό ακριβώς ονομάζω αποπροσανατολισμό: έχουμε μια κατάσταση πλήρους ανικανότητας χειρισμού του οτιδήποτε, παντελούς αποδιοργάνωσης και ασυνεννοησίας της Κυβέρνησης, που προξενεί την καταστροφή της μισής κυπριακής οικονομίας, και εσείς επιμένετε να συνδυάζετε αυτό το αυταπόδεικτο γεγονός με …επιθέσεις προς την Αριστερά!!!! Άλλο το ένα άλλο το άλλο! Απλά, όπως έγραψα και στο χτεσινό μου σχόλιο, όταν κάτι δεν μας πάει καθόλου μα καθόλου καλά, επιλέγουμε να αποπροσανατολίσουμε και να κατευθύνουμε την προσοχή του πολίτη προς μια απειλητική κατάσταση, που καμία σχέση δεν έχει με την αφόρητη βλακεία που προκαλεί αυτό που δεν μας πάει καλά.
  Τα διδάγματα της ΚΟΥΤΒ θα ζουν στην Κύπρο για πάντα, όσα χρόνια κι αν περάσουν από την απόσυνθεση του τερατώδους πειράματος της ΕΣΣΔ,,, Μάθετε επιτέλους να διδάσκετε την κριτική σκέψη κι όχι την τυφλή υπακοή στο Κόμμα… Τότε θα αναγεννηθεί η αριστερά, τότε μόνο θα αναλάβει τον ρόλο που κλήθηκε εδώ και πάνω από έναν αιώνα να πληρώσει: μια δικαιότερη κοινωνία.

 5. Ρε “Μαρικού” μίλησε επιτέλους τη γλώσσα της πραγματικότητας και πάψε να σκαρφίζεσαι “ενορχηστρωμένες προσπάθειες” και “αξιολύπητους αριστερούς”. Προσποιείσαι πως κοιμάσαι όρθια μήπως και αποκοιμίσεις έτσι πραγματικά κάποιους; Παρομοίως οι δημοσιογράφοι του Φιλ. και Πολίτη. Διαστρέβλωσαν αυτά που ονομάζεις – πλέον – “αυταπόδεικτα” για να δημιουργήσουν νέα συντριπτικά “δεδομένα”. Αν το μόνο που είσαι διατεθειμένη να διακρίνεις είναι την ατομική ευθύνη των σημερινών διαχειριστών του συστήματος και προσποιείσαι πως αγνοείς τις ευθύνες του καθ’ αυτού συστήματος – του ΟΕΒ, του ΚΕΒΕ, του ΔΗΣΥ, της Εκκλησίας, των Τραπεζών, κ.ο.κ. – αυτό είναι (σχεδόν αυταπόδεικτα) μια ακόμα προσπάθεια να αποκοιμίσεις κόσμο και κοσμάκη απέναντι σε μια άλλη, σκληρή και πολύ πιο τραγικά επικίνδυνη πραγματικότητα: Το κεφάλαιο και οι νεοφιλελεύθεροι συνοδοιπόροι του βάλθηκαν να αναδομήσουν τη ζωή μας, να μας ρουφήξουν το αίμα. Εσύ αυτό το θεωρείς “αποπροσανατολισμό”, δεν είναι; Αυτό κι αν είναι όμως ένα προμελετημένο έγκλημα.

 6. Το άρθρο σας απλά αποδεικνύει το αυταπόδεικτο, ότι δηλαδή ΚΑΙ για την Φουκουσίμα έφταιαν άνθρωποι, δεν ήταν απλά αποτέλεσμα ενός απρόβλεπτου φυσικού φαινομένου. Αυτό όμως ΔΕΝ απαλλάσει τον Χριστόφια προσωπικά και τους υπουργούς τους από την απόλυτη ευθύνη για το Μαρί. Τα γραφόμενά σας είναι εντελώς αποπροσανατολιστικά, αλλού είναι το θέμα κι άλλ’ αντ’ άλλων συζητάτε.
  Είναι εμφανέστατη η ενορχηστρωμένη προσπάθεια να περάσετε τη γραμμή που σας υπαγορεύει το ΑΚΕΛ: ότι, τάχα, άλλοι, εκτός του προέδρου και της κυβέρνησης (ΠΟΙΟΙ λοιπόν;) φταίνε για το Μαρί, κι ότι οι κακοί δημοσιογράφοι που καθοδηγούνται από το κακό ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, εκκλησία, τράπεζες, wall street, Βρυξέλες κλπ, εξυφαίνουν συνωμοσία με τελικό στόχο να πληγεί η Αριστερά.

  Είστε πραγματικά αξιολύπητοι. Οι μόνοι που ευθύνονται για την κατάντια της κυπριακής Αριστεράς σήμερα, είναι οι ηγέτες της τα τελευταία 60 έτη. Ανίκανοι να αντιληφθούν τα σημεία των καιρών, προσκολλημένοι σε απολιθωμένους δογματισμούς, φροντίζουν να φανατίζουν τους οπαδούς τους με προπαγανδιστικά άρθρα όπως τα δικά σας, ενώ από την άλλη τους κρατούν πειθήνιους με ανταλλάγματα όπως το ρουσφέτι. Άλλωστε η προπαγάνδα είναι ψωμοτύρι σας, αφού γνωρίζετε καλά ότι ο καλύτερος τρόπος να συσπειρώσεις τους ανθρώπους είναι να τους επισύρεις πάνω από τα κεφάλια τους μια απειλή: «Θέλουν να μας βλάψουν, όλοι λοιπόν κοντά στον πρόεδρο και στο κόμμα». Κανείς δεν θέλει να σας βλάψει, αν κάποιος έχει βλάψει την Κύπρο είναι τέτοιες νοοτροπίες όπως οι δικές σας.

  ΥΓ. Α, και just for the record, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας παραιτήθηκε, ακριβώς επειδή είχε ευθύνη.

 7. όσο περνούν οι μέρες φαίνεται καθαρά ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για πολλά θέματα τα οποία οι διάφοροι κοινωνικοοικονομικοί κύκλοι θέλουν να δώσουν λύσεις για δικό τους όφελος. δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι σε μια περίοδο που ο κόσμος δικαιολογημένα η μη , νοιώθει ότι έχει προδωθεί απ΄ όλους και όλα, κάποιοι αποφάσισαν να κτυπήσουν και τις συντεχνίες, να τις μειώσουν στα μάτια του κόσμου ότι είναι υπεύθυνες για την κρίση και τα προβλήματα τους, για να μπορούν αύριο να περνούν τα όποια μέτρα με περισσότερη ευκολία με ένα παροπλισμένο συνδικαλιστικό κίνημα. δέστε με πόση ευκολία, οι διάφοροι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και των ΜΜΕ, κτυπούν ότι έχει να κάνει με το εργατικό κίνημα. Για θυμειθείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που είτε ο Παπαδόπουλος junior, είτε ο Αβέρωφ από την Πάφο είτε οι άλλοι ομοιδεάτες τους, μίλησαν για τις ευθύνες των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου, εγώ δεν θυμάμαι. Το ΜΑΡΙ ήταν η αφορμή! Τα σχέδια τους πάνε πολύ πιο κάτω και η νεοφιλελεύθερη πολιτική που θέλουν να εφαρμόσουν στην οικονομία αλλά δυστυχώς και στην αποτροπή της όποιας δυνατότητας επίτευξης λύσης, φαίνεται ότι έχουν μπει πλέον σε τροχιά που δεν έχει γυρισμό. Η αντίσταση στα σχέδια τους από όλους όσους καταλαβαίνουν το παιγνίδι που παίζεται είναι περισσότερο από επιβεβλημένη

 8. Πολλοί άλλοι φταίνε, και μάλιστα περισσότερο από τον Πρόεδρο, αγαπητέ Πανίκο, όπως πχ οι ηγεσίες των δεξιών κομμάτων. Το πως φταίνε έχει περιγραφεί και από άλλους, αλλά και από μας, το έχουμε σε συντομία αναφέρει σε άλλα άρθρα που υπάρχουν σε αυτό το blog. Κάνε τον κόπο να τα διαβάσεις, προσεκτικά, και αν θέλεις να τα συζητήσεις. Αλλοιώς, μη χάνεις την ώρα σου με μας.

  Δυστυχώς το «απλά» δεν δουλεύει σε αυτά τα πράγματα, εκτός αν θέλεις να ξεγελάσεις κάποιον, οπότε μιλάμε όχι για απλά αλλά για απλοϊκά.
  Όπως πχ είπε πρόσφατα ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας για το Μαρί βέβαια, το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Συμφωνούμε. Αλλά θα χαρακτηρίζαμε την ιδέα οτι ο Χριστόφιας ή το ΑΚΕΛ είναι το κεφάλι απλοϊκή. Για το πραγματικό και πολύ πιο μόνιμο και «σκληρό» κεφάλι, ψάξε καλύτερα μέσα στον ΟΕΒ, τον ΚΕΒΕ, τις μεγάλες τράπεζες, την Εκκλησία Κύπρου Λτδ. Και, όσο και αν ακούγεται ακόμα λιγότερο «απλό», ακόμα και μέσα στις Βρυξέλλες, τον Λευκό Οίκο, την Wall Street, την Μόσχα κλπ.
  Γι’ αυτό άσε ήσυχη την Μαρικκού, που έτσι όπως την χρησιμοποιείς, μάλλον ανήκει, μαζί με κάτι ταλαίπωρους σαν εμάς, στα θύματα. Και ίσως θα έπρεπε, πριν χαρακτηρίσεις με τόση ευκολία «βλάκα» τον α και τον β, όπως κάνεις στα προηγούμενα δύο σχόλια σου, να δεις και λίγο κάτω από την επιφάνεια. Ίσως τότε βρεις και το point του άρθρου: οτι μεγάλα ΜΜΕ πολεμούν τον Χριστόφια, με πραγματικό στόχο την αριστερά, το συντεχνιακό κίνημα, και στο τέλος της ημέρας τους απλούς εργαζόμενους (ή μήπως είναι «πολύπλοκο» να το δει αυτό κανείς στις μέρες μας; Όποιος δεν το βλέπει, μήπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, τώρα πια, ακόμα και βλάκας;) με τον πιο πρόχειρο, άτσαλο και φθηνό τρόπο. Χωρίς να μπουν καν στον κόπο να κρύψουν έστω και λίγο τις απάτες τους, να παραπλανήσουν κάπως πιο έντεχνα. Αυτό, ανάμεσα σε άλλα, δείχνει μια βαθιά περιφρόνηση προς τον απλό κόσμο, από αυτούς. Την ίδια περιφρόνηση προφανώς νοιώθουν και οι χρηματοδότες τους, το «κεφάλι» που είπαμε, οι οποίοι επιχειρούν (επιχειρηματίες δεν είναι;) την μεγαλύτερη μαζική ληστεία από καταβολής Κυπριακής Δημοκρατίας.
  Περιφρόνηση, με την ευκαιρία, δειχνεις και εσύ προς εμάς, με τα τρία σχόλια σου. Εμεις όμως δεν λειτουργούμε έτσι. Η απάντησή μας σε σέβεται, και με το μέγεθος της και με το γεγονός οτι, παρά το ύφος των σχολίων σου, προσπαθήσαμε να «μαντέψουμε» τι θέλεις να πεις, και να το απαντήσουμε σοβαρά.

 9. Ευχαριστούμε. Στο άρθρο υπάρχει υπόσχεση οτι θα πιάσουμε και το θέμα του «ψυχοπαθή» δολοφόνου, και ναι, θα το χειριστούμε περίπου όπως παρατηρείς. Ούτε απλά «ψυχοπαθής» ήταν ο Νορβηγός, ούτε είναι σωστό οτι δεν υπάρχουν υπεύθυνοιάλλοι από τον ίδιο και την «τρέλα» του – παρόλο που ίσως στην περίπτωση αυτή να μη φταίει ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας. Υπάρχουν, συμφωνούμε, αρκετοί εδώ στην Κύπρο που θα είναι δυνητικά υπεύθυνοι για την εμφάνιση εδώ ενός παρόμοιου «ψυχοπαθή» στο μέλλον αν, ή μάλλον όταν, εμφανιστεί. Ήδη έχουμε ξυλοδαρμούς ξένων και άλλων, καθώς και δύο μαχαιρώματα από άτομα που προφανώς επιρρεάστηκαν από γνωστούς πολιτικούς, δημοσιογράφους και media.

 10. Πολλήν πλα-πλα-πλα, οπότε χάνετατι και το point.
  Πες το απλά να το καταλάβει ο λαός. Αν για το δίδημο έγκλημα (13 θάνατοι και οικονομία) δεν φταίει ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση του, τότε ποιός φταίει; Η Μαρικκού που τα Λεύκαρα;;;

 11. Πολύ σωστή η συλλογιστική του άρθρου. Εγώ νομίζω ότι ανάλογα θα μπορούσαν να υποστηριχθούν και για το δεύτερο παράδειγμα: αυτός που σκότωσε εβδομήντα άτομα στη Νορβηγία δεν ξέρω αν ήταν «τρελός» και ποια είναι τα κριτήρια για να το κρίνουμε αυτό, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι ο ίδιος θεωρούσε την ενέργειά του ως απολύτως ενταγμένη σε ένα πολιτικό σχέδιο, ως μέσο προς ένα σκοπό.
  Το πολιτικό αυτό σχέδιο μάλιστα δεν απέχει και πάρα πολύ από τις ιδέες ορισμένων από αυτούς που επικρίνουν τον Χριστόφια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.