ExxonMobil: ΤΟ  ΠΙΟ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΙΩΠΗΜΕΝΟ «ΧΡΥΣΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ»

Της Μέλτσιας Οικονόμου

Ενώ η κυβέρνηση Αναστασιάδη κατηγορείται μέσα και έξω από την Κύπρο για διαφθορά για τα «χρυσά διαβατήρια» που έχει παραχωρήσει σε απατεώνες και καταζητούμενους εκατομμυριούχους, η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου ανακοίνωσε την ανανέωση της άδειας στην ExxonMobil για να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.  Η αντίδραση σε αυτή την είδηση ήταν ανύπαρκτη.  Παρόλο που η ExxonMobil είναι μια οντότητα  απαράβλητα ισχυρότερη και οι έρευνες της ασύγκριτα πιο επικίνδυνες από όλους τους εγκληματίες που πήραν χρυσά διαβατήρια μαζεμένους, αυτό το «διαβατήριο» δεν συμπεριλαμβάνεται όπως θα έπρεπε στο top των σκανδάλων της κυβέρνησης.

Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ «ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ»

Η ExxonMobil είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το περιοδικό Forbes την κατατάσσει ανάμεσα στις 10 κορυφαίες ιδιωτικές εταιρείες στον κόσμο.

Όταν ξεκίνησε η πανδημία το 2019, η ExxonMobil είχε συνολικά ετήσια έσοδα $255 δισ. Ακόμα και στη διάρκεια του παγκόσμιου lock-down συνέχιζε να ανοίγει νέα πηγάδια, ενώ παρήγε 80.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα.  Η μείωση στη ζήτηση πετρελαίου κατά τη διάρκεια του lock-down οδήγησε την ExxonMobil να προσφέρει το πετρέλαιο σε τιμή όσα-όσα, ώστε να αποφύγει τη μείωση του ρυθμού εξόρυξης του. Για την ExxonMobil ήταν λιγότερο δαπανηρό να συσσωρεύει βαρέλια από το πλανητικό δηλητήριο, πάρα να μειώσει τους ρυθμούς παραγωγής. Η εξόρυξη πετρελαίου είναι μια αυστηρά κερδοσκοπική υπόθεση. Η πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής εξ αιτίας των ρύπων που προκαλεί η καύση υδρογονανθράκων απασχολεί την ExxonMobil μόνο ως πολιτική απειλή στον κύκλο εργασιών της και στην κερδοφορία  της.

Η ExxonMobil εμφανίζεται να νοιάζεται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και πως ακόμα στηρίζει τη συμφωνία του Παρισιού. Όμως κάθε άλλο παρά υπέρμαχος της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής είναι. Τελευταία είδε το φως της δημοσιότητας συνέντευξη που έδωσε ο Keith McCoy υψηλόβαθμος λομπίστας της εταιρίας .  Η διαδικασία πανομοιότυπη με αυτήν του Al Jazeera στο «Τhis is Cyprus», με κρυμμένη κάμερα και δημοσιογράφους που του συστήθηκαν ως πιθανοί πελάτες.  Στο video ο McCoy καυχήθηκε ότι χάρη στις προσπάθειες του λόμπι του η ExxonMobil εξασφάλισε την ακύρωση κεντρικών πτυχών της «τρελής«, όπως την χαρακτήρισε, νομοθετικής πρωτοβουλίας του Joe Biden – του «Αμερικανικού Σχεδίου Εργασίας» – που αφορούσε τη λήψη μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής. 

Το σχετικό με τη συνέντευξη άρθρο της Unearthed, της ιστοσελίδας που οργάνωσε την συνέντευξη με τον McCoy, περιέχει και άλλες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες.  Το «Αμερικανικό Σχέδιο Εργασίας» προέβλεπε τη δαπάνη 2,25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα οκτώ χρόνια για τον εκσυγχρονισμό και την κλιματική προσαρμογή των υποδομών των ΗΠΑ. Τελικά μόνο το 15% του σχετικού προϋπολογισμού εγκρίθηκε από τη Γερουσία.  Οι λομπίστες της ExxonMobil στην Ουάσιγκτον «κατόρθωσαν» να πετύχουν  την περικοπή εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που προορίζονταν για μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής. Το άρθρο αναφέρει ακόμα πως τη δεκαετία του 1990 και αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​εταιρεία οργάνωνε επανειλημμένα εκστρατείες παραπληροφόρησης ώστε να δημιουργήσει αμφιβολίες για τη σχέση μεταξύ της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της καύσης ορυκτών καυσίμων. Το 1997 ξόδεψε 13 εκατομμύρια δολάρια για να υπονομεύσει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Κιότο.

Σήμερα που η επιστημονική κοινότητα και τα κινήματα σε διάφορες χώρες αρχίσαν να κερδίζουν το επιχείρημα πως η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και ανθρωπογενής, η ExxonMobil – την οποία το 2006 ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman χαρακτήρισε «Εχθρό του Πλανήτη» – έχει αλλάξει στρατηγική. «Παίζει νέο παιχνίδι», σημειώνει το άρθρο της Unearthed – «from denialism to delayism» (από την άρνηση, στην καθυστέρηση). Στόχος της τώρα, παραπληροφορώντας και πάλι, να πλήξει την εμπιστοσύνη στις δυνατότητες μετάβασης σε καθαρές μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και μεταφορών, παρουσιάζοντάς τες ως πρακτικά ανέφικτες εντός της επόμενης δεκαετίας, προβάλλοντας έτσι την συνεχιζόμενη χρήση των προϊόντων της με τον ίδιο ρυθμό σαν προς το παρόν αναπόφευκτη.

Συνάντηση Αναστασιάδη, Πηλείδου και Χριστοδουλίδη με τον Ανώτερο Αντιπρόεδρό της ExxonMobil Mike Cousins τον Σεπτέμβριο του 2021.

Τέλος, όπως και άλλοι τους οποίους η κυβέρνηση Αναστασιάδη «βοήθησε» με το αζημίωτο, η ExxonMobil διερευνήθηκε παλαιότερα και αυτή για απάτη από τον Γενικό Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, αφού στοιχειοθετείται πως η εταιρία γνώριζε από δικούς της επιστήμονες τις διαστάσεις και τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής δεκαετίες πριν το πρόβλημα δει το φως της δημοσιότητας – στοιχεία που η ExxonMobil απέκρυψε προς ίδιον όφελος.  Τελευταία, κλήθηκε μαζί με άλλες παρόμοιες εταιρείες να καταθέσει σε επιτροπή του Κογκρέσου σχετικά με την κυκλοφορία παραπλανητικών πληροφοριών για τον ρόλο των ορυκτών καυσίμων στην κλιματική κρίση. Όταν ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δηλώνει απερίφραστα πως η κλιματική κρίση δεν δικαιολογεί νέες έρευνες για ορυκτά καύσιμα, η πρόσκληση μιας εταιρείας με περγαμηνές όπως της ExxonMobil στο τεμάχιο δέκα της Κυπριακής ΑΟΖ πρέπει να θεωρείται το μεγαλύτερο ως τώρα σκάνδαλο της κυβέρνησης του Συναγερμού.