ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2011

του Αλμπέρτο Φλωρεντίν

Είναι γελοίο στην ηλικία μου να καταφεύγω στη φαντασίωση για να με πάρει ο ύπνος. Όχι ότι κέρδισα το λότο και τη βρίσκω σε ένα δροσερό εξωτικό νησί. Που κέφι τέτοιους καιρούς για τέτοια. Αυτό που φαντασιώνω για να ηρεμήσω, είναι τον Δημήτρη Χριστόφια να απολογείται σε νέο Παγκύπριο διάγγελμα. Και να λέει περίπου τα παρακάτω:

«Απόψε δεν θα απευθυνθώ στον Κυπριακό λαό γενικά. Θα μιλήσω σε σας που κατοικείτε στην Κυπριακή Δημοκρατία και είστε μισθωτοί εργαζόμενοι, άνεργοι, φτωχοί αγρότες, κατεστραμμένοι από την κρίση μικρομαγαζάτορες, νεολαίοι που βλέπετε το μέλλον σας να απομακρύνεται προς μαύρους και θολούς ορίζοντες που θυμίζουν τις καταστάσεις στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Αγγλία και αλλού, μετανάστες που αντιμετωπίζετε συχνά προβλήματα στοιχειώδους επιβίωσης, ζωής και θανάτου.

Θέλω πρώτα να καταλάβετε ότι ο λόγος που δεν ζήτησα συγνώμη αμέσως μετά την τραγωδία στο Μαρί δεν ήταν από αναισθησία ή εγωισμό και ξεροκεφαλιά όπως με κατηγορούν. Όχι, ήταν επειδή δεν άντεχα, μετά από μια τέτοια τραγωδία, να υποκριθώ τόσο αναίσχυντα σε εσάς, ιδιαίτερα στους συγγενείς των δεκατριών αδικοχαμένων, και να αναλάβω τάχα την ευθύνη αφήνοντας τους πραγματικούς ενόχους άθιχτους. Γι’ αυτό δεν μπορούσα να ζητήσω τη συγνώμη που απαιτούσαν από μένα οι δήθεν συνεργάτες μου στο ΔΗΚΟ, ή τα άλλα κόμματα με τα οποία ακόμα προσπαθούσα να συνεννοηθώ και να συνεργαστώ για το καλό του τόπου. Αυτή η δυσκολία, όμως, δεν υπάρχει πια. Τώρα μπορώ επιτέλους να σας μιλήσω ειλικρινά χωρίς να κρύβω τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους σας ζητώ συγνώμη.

Ζητώ συντετριμμένος συγνώμη επειδή φοβήθηκα όλους αυτούς τους πολιτικάντηδες της Δεξιάς, τη δημαγωγία τους περί εθνικού συμφέροντος και ότι δεν γίνεται να τα βάλει κανείς με τις ΗΠΑ. Αν ψάξετε στις εφημερίδες της εποχής θα δείτε ότι στην αρχή δεν ήθελα ούτε να κάνουμε έλεγχο στο πλοίο, ούτε, πολύ παραπάνω, να κατάσχουμε το φορτίο, το οποίο ΗΠΑ και Ισραήλ επέμεναν ότι προορίζεται για τη Χαμάς και τη Χεζμπολά. Θα δείτε ότι ήταν η εποχή της μεγάλης και άνανδρης σφαγής των πολιορκημένων στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ. Θα δείτε επίσης ότι ήταν η περίοδος που όλοι με σφυροκοπούσαν για να βάλω την Κύπρο στον Νατοϊκό «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» (ακούς εκεί, «για την Ειρήνη»!). Αντιστάθηκα στον «Συνεταιρισμό», και ακόμα αντιστέκομαι. Έπρεπε όμως, έστω και αν ήταν δύσκολο, να επιμείνω επίσης στην αρχική μου απόφαση να αφήσω το πλοίο να φύγει, όπως αισθανόμουν, όπως αισθάνονταν τα μέλη του ΑΚΕΛ, και όπως απαιτούσε η στοιχειώδης ανθρώπινη ηθική, μπροστά στο δράμα των Παλαιστινίων.

Ζητώ επίσης συγνώμη επειδή δεν άντεξα όσο θα έπρεπε στην άλλη επίθεση της Δεξιάς. Στην απαίτησή της να μην μεγαλώσουν τα ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς όμως να φορολογηθούν οι πλούσιοι. Από την αρχή ήδη της κρίσης του 2008 πίεζαν και δημαγωγούσαν συνέχεια (έχουν εξάλλου με το μέρος τους την συντριπτική μερίδα των ΜΜΕ, ακόμα και τα στελέχη του κρατικού ΡΙΚ) για όλων των ειδών τις «εξοικονομήσεις» στις κρατικές δαπάνες, χωρίς να νοιάζονται για τις επιπτώσεις τους πάνω στους απλούς κατοίκους του νησιού. Γι’ αυτό και έκαναν όλοι το κορόιδο για την τσιγκουνιά στην αποθήκευση της βόμβας, ελπίζοντας ότι θα την σκαπουλάραμε φτηνά. Κατάφερναν να ανακαλύπτουν και να ξεθάβουν μικροσκοπικά σκάνδαλα, όπως το τσέκι των δεκαοκτώ χιλιάδων ευρώ του Παπασάββα, αρκεί που μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον της Αριστερής κυβέρνησης, ενώ δεν πήραν τάχατες χαμπάρι το εκρηκτικό βουνό που βρίσκονταν σε πλήρη θέα στο Μαρί! Όμως εγώ δεν έπρεπε να υποκύψω σε αυτή την περίπτωση, και γι’ αυτό απολογούμαι ξανά.

Τώρα που έγινε το κακό, το μόνο που σκέφτονται όλοι τους είναι πως θα το χρησιμοποιήσουν για να εκβιάσουν την Αριστερά, ώστε να συναινέσει σε αυτό που εξ’ αρχής ήθελαν και ζητούσαν. Να γδάρουν, να ληστέψουν τους εργαζόμενους, για να μην πληρώσουν οι μάστροι τους στην ΟΕΒ, στο ΚΕΒΕ, τον ΠΑΣΥΞΕ, τον Σύνδεσμο Τραπεζών και βάλε, τη διεθνή αποτυχία του καπιταλιστικού συστήματος και την κρίση.

Ακόμα, θέλουν να αποδυναμώσουν τις συντεχνίες – όλες τις συντεχνίες, Αριστερές και Δεξιές – ώστε να μην μπορούν οι εργαζόμενοι να αντισταθούν ούτε τώρα ούτε στο μέλλον. Ακούσατε τις δηλώσεις του κ. Πήλικου και των υπολοίπων, ότι «δεν υπάρχει πια χρόνος για διαβουλεύσεις με τις συντεχνίες»; Σκοπός τους είναι ποτέ να μην ξαναυπάρξει αυτός ο χρόνος.

Πολύ θα ήθελαν επίσης να βάλουν το κόμμα των εργαζομένων να γδάρει το ίδιο τους εργαζόμενους, ώστε να χάσει την υποστήριξή τους, και έτσι να μείνει το εργατικό κίνημα τελείως ακέφαλο. Μήπως δεν είναι γι’ αυτό που ο Αναστασιάδης και το υπόλοιπο επίσημο ΔΗΣΥ φρόντιζε να μην αναφέρεται σε παραίτησή μου, έστω και αν χαίρονταν για τους «αγανακτισμένους» που το ζητούσαν; Μήπως γι αυτό και το ΔΗΚΟ δεν έβγαζε μπρος τον Νικόλα για να ζητήσει την παραίτησή μου; Πότε άλλαξαν γνώμη όλοι αυτοί; Αμέσως μετά που απότυχαν οι διαβουλεύσεις για το πακέτο μέτρων για την οικονομία, στις 26 Ιούλη. Τότε άρχισε και ο ΔΗΣΥ να ζητά την παραίτησή μου, μόλις είδε ότι δεν επρόκειτο να τους παραδώσω στο πιάτο όλο το βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης, μόνο και μόνο για να κερδίσω την ανοχή τους.

Το σχέδιο τους πλέον είναι προφανές. Να ξεδοντιάσουν τις συντεχνίες. Να ληστέψουν την εργατική τάξη. Και, αν μπορέσουν, να αναγκάσουν έναν Αριστερό πρόεδρο και ένα Αριστερό κόμμα να το κάνει για λογαριασμό τους.

Έχουν κάνει το τίμημα της συναίνεσης και της εθνικής ενότητας αβάσταχτα βαρύ. Ούτε εγώ ούτε το ΑΚΕΛ μπορούμε να κάνουμε τέτοιες υποχωρήσεις. Και γι’ αυτό ΔΕΝ πρόκειται να παραιτηθώ. Αντίθετα θα χρησιμοποιήσω όσο περισσότερο γίνεται τα δικαιώματα που μου δίνει ο νόμος και το σύνταγμα για να φορολογήσω δεόντως τους πλούσιους, να επιβάλλω ριζοσπαστικά μέτρα περιορισμού της άχρηστης σπατάλης όπως την απαγόρευση των διαφημίσεων για όσο κρατάει η κρίση, και την υποχρέωση των μεγάλων εταιρειών να προσφέρουν υπό μορφή φορολογίας το ποσό που ξόδεψαν για διαφημίσεις μέσα στο 2010.

Ξέρω ότι το πιο πιθανό είναι η κυριαρχία του πλούτου πάνω στα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ να με εμποδίσει να εφαρμόσω ένα τέτοιο πρόγραμμα. Σε αυτή την περίπτωση θα προκηρύξω προεδρικές εκλογές, στις οποίες θα κατέβουμε με πρόγραμμα που θα υποχρεώνει το κεφάλαιο να πληρώσει τα σπασμένα της δικής του κρίσης. Αν χάσουμε τις εκλογές, τότε το ΑΚΕΛ μαζί με τις συντεχνίες θα κλιμακώσουμε τον αγώνα αξιοποιώντας όλα τα όπλα στη διάθεση των εργαζομένων: από τη στοιχειώδη εργατική ενότητα και αλληλεγγύη έως και απεργιακές κινητοποιήσεις ώστε να αποκρούσουμε τη σημερινή απόπειρα ενός αντεργατικού, νεοφιλελεύθερου πραξικοπήματος.»


10 σκέψεις σχετικά με το “ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2011

 1. Αγαπητέ Πανίκο, μια και σε απασχολεί τόσο η βλακεία ώστε να γράψεις δύο σχόλια γι’ αυτήν, νομίζουμε οτι θα σου προκαλέσει το ενδιαφέρον το άρθρο μας «Περί φυσικών καταστροφών και δημοσιογραφίας» που αναρτήθηκε σήμερα. Περιμένουμε με ενδιαφέρον το σχόλιο σου.

 2. Παρακαλώ πολύ μη τους γράφετε μακροσκελή άρθρα ή παρατηρήσεις. Γράψετε απλά ότι είναι ΒΛΑΚΕΣ και αυτοί θα τα καταφέρουν από μόνοι τους να το αποδείξουν.

 3. Είναι λυπηρό να εκλαμβάνεται η κάθε κριτική προς τον Πρόεδρο ως πολεμική κατά της Αριστεράς ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ζητήματα που εμπίπτουν στην περιοχή της καλής ή της κακής διαχείρισης.

  Και είναι λυπηρό, γιατί στο τέλος αποπροσανατολίζει την συζήτηση από την ουσία της που αφορά τις συστημικές παθογένειες που γέννησαν την τραγωδία και από σύμπτωση -όπως έγραφα πρόσφατα- δεν έδωσαν άλλη μία τραγωδία, με την πτώση της οροφής του Θεάτρου.

  Η νοοτροπία, η κουλτούρα που γεννά αυτά τα συμπτώματα είναι μία και επαναλήφθηκε και επί Προεδρίας Χριστόφια δυστυχώς με ίσως κάπως ιλαρές εκδηλώσεις (μασέλες Παπασάβα, υπόθεση Μολέσκη κλπ) ωστόσο πρόκειται ακριβώς για την ίδια παθογένεια.

 4. 2 σχολια για την ελενα..
  1. η θεση οτι σε ενα προεδρο συστημα ουλλα καταληγουν στον πρεοδρο εν αστεια – ο προεδρος εκλεγεται για να συντονιζει τζαι οι αρμοδιοι – διορισμενοι η μελη της γραφειοκρατιας η της στρατιωτικης ιεραρχιας εχουν τον τομεα ευθυνης τους που τον προστατευκουν τζαι τον χρεωνονται – να σου αθθυμισω τον καυκα του δημητριου [υπουργου παιδειας] με την πουλλη [δημοσιο λειτουργο/υπαλληλο στο υπουργειο];..αναγκαστηκε με δικαστικη αποφαση να συνεργαστει μαζι της..
  στις διαφορες εκδοχες της [ας την πουμε αστικη, η αν θελεις απλα νεωτερικη αντιπροσωπευτικη] δημοκρατιας, υπαρχει σαφης διαχωρισμος εξουσιων..τζαι η εκλελεγμενη ηγεσια διαχειριζεται μια δομη [την κρατικη που εσει διαφορες υπηρεσιες-υποδομες] η οποια εσιει την δικη της αυτονομια..λ.χ. οσον τζαι να εν ακροδεξιος ενας αξιωματουχος, εν μπορει ο προεδρος να καμει τιποτε οσο αριστερος τζαι αν ενι..
  κατα συνεπεια υπαρχει μια σαφης ευθυνη των δομων – διοτι η φυλαξη των πυρομαχικων εν ευθυνη μιας συγκεκριμενης υπηρεσιας..αμα ππεσει ενα αεροπλανο [στρατιωτικο η της πολιτικης αεροποριας που ανηκει στο κρατος] εν θα κατηγορησεις τον προεδρο στην γαλλια, τις ηπα κλπ – θα ξεκινησεις που το επεισοδιο, θα παεις στις αρμοδιες υπηρεσιες, τζαι αν φτασεις στον υπουργο – αν ευθυνεται…
  αμα δεις ινταλως λειτουργουν οι δομες στην κυπρο, εν να δεις οτι εκτος που ευθυνες λογω μη εκτελεσης καθηκοντος [να δωθει διαταγη να κοπουν τα χορτα, να δωθει διαταγη εκκενωσης, να υποχρεωθουν οι διδυμοι εστω να φυουν αφου ηταν σιουρη η εκρηξη, να δωθουν σωστες οδηγιες στους πυροσβεστες κλπ], η λογω λανθασμενων εκτιμησεων, υπαρχει τζαι εναν ειδος «βαθεως κρατους»…εσιει να καμει τζαι με ποιοι το επανδρωσαν – αλλα εσιει να καμει τζαι με ενα συστημα προνομιων μεσα στις δομες..
  διοτι βλεπεις εσυ καμιαν λογικη εξηγηση γιατι εν εκοπηκαν τα χορτα αφου η πυροσβεστικη ειπεν τους να το καμουν λλιες μερες πριν;
  αρα;..
  με οποιαδηποτε κριτηρια προεδρικης δημοκρατιας, η υστερια εναντια στον χριστοφια εν εσιει βαση ουτε συνταγματικα ουτε στην πρακτικη αλλων προεδρικων δημοκρατιων..το ανωτατο σημειο ελεγχου της στρατιωτικης ιεραρχιας εν το υπουργειο αμυνας οσο αφορα την εκτελεστικη εξουσια, τζαι η επιτροπη αμυνας σαν μηχανισμος ελεγχου..αν το εβρεις ιντα που εκαμεν η επιτροπη αμυνας;
  οϊ μονο εν αναλαβεν καποιαν αοριστη ευθυνη, αλλα εθελεν να καμει τζαι ερευνα..τουλαχιστον ο παπακωστας επαραιτηθηκε..
  οκ ..να μεν παραιτηθουν οι βουλευτες [ασε που ο ενας ηβρεν τζαι καρεκλα να το παιζει τζαι φαντασιωση], αλλα εν θωρεις οτι παλε υπαρχει μετατοπιση;…
  οποτε, καλη η φανατασιωση της ευθυνης αλλα τουλαχιστον ο χριστοφιας ειπεν, οτι εννοειται η απολογια..
  οι αλλοι χαπαριν…
  τζαι παλε εν αννοιω το κεφαλαιο που πιανει πολλα καλα το κειμενο, για το πως εφορτωθηκαμεν τα πυρομαχικα…
  αλλα δε ιδιαιτερα την υποκρισια οσων στα μιντια [τζαι στην πολιτικη ελιτ] τοτε εθελαν να τα πιασουμε, τζαι σημερα τα κοπελλια εχουν τα με..guess who?..surprise..:)

  2. η εικονα της ενοτητας εν καλη..τζαι με βαση την ιστορικη μας παραδοση [σαν κυπριακη κοινωνια ενας ανθρωπολογος αποκαλεσεν το «αλληλεγγυη του χωρκου»] εν κατι που μπορει να πετυχουμε..θα ελαλουν οτι στην καθημερινοτητα υπαρχει ηδη…αλλα η διαφορα αναμεσα στην φανατασιωση τζαι τι εζησαμε τον ιουλη, λεγεται χειραγωγηση τζαι εξουσια..σαφως καποιοι επροσπαθησαν να χρησιμοποιησουν οτι εγινε για συμφεροτνα πολιτικα [προεκλογικα 18 μηνες πριν, εθνικσιτικα, τζαι αλλα πολιτικο-ιδοελογικα απωθημενα], οικονομικα [καλυφκει καλα το κειμενο που πανω τι εγινε με στην συσκεψη πριν τους moodys], τζαι ζητηματα διεκδηκησης ρολου/εξουσιας που τα μιντια..
  οσον αφορα τα μιντια σαν μηχανισμο διεκδικσηης εξουσιας ηταν μια συντιονισμενη επιθεση διεκδικησης καθορισμου για το πως θα λειτουργα η δημοκρατια [εστω η αστικη]..ετσι υστερα που την εκκλησια που εγορασεν δημοσια βουλευτη, τον κουλια,ειχαμεν τους 5-6 τυπους/ιδιοκτητες τζαι τους κυκλους της αρχισυνταξιας στα βασικα μιντια να καμνουν επιθεση χειραγωγησης – που αμα το απλωσεις ιστορικα θα δεις οτι ηταν συνεχεια των επιθεσων πριν τις εκλογες – επιθεσεων που αποτυχαν..
  σε τουτον το επιπεδο η υπερασπσιη του χριστοφια ενεν απλα συζητηση για τις ευθυνες των δομων του κρατους [τζαι οϊ του αριστερου που διαχειριζεται το δεξιο κρατος δεκαετιων], αλλα αμυνα εναντια στην χειραγωγηση..οποιος τζαι να ηταν ο στοχος [οπως ηταν το σχεδιο αναν το 2004 – αλλα τζαι τοτε σε πιο ημιτελη συντονισμο των ιδοκτηωντ των μιντια νομιζω],
  σε ετσι επιεθσεις των μιντια,οφειλουμεν να αντιστεκουμαστεν τζαι να ενισχυουμεν τες δημοκρατικες πρακτικες της καθημερινοτητας να φιλτραρει τα μιντια..
  να μεν τους πιστευκει..
  γιατι νομιζω εν ενα ερτει ηφαση που εν να αθθυμουμαστεν τουτον τον ιουλη τζαι εν να λαλουμεν –
  «εγω παντως εν τους επιστεψα»,
  η «εγελασαν μου σε μια φαση τα μιντια , αλλα υστερα εκαταλαβα τους».
  αμα μαλιστα δεις την αθλιοτητα μερικων δημοσιγραφων που το επαιζαν φιλελευθεροι, εν χαρακτηριστικο του ολου..

  σε τουτον το πλαισο το μικροαστικο κλισε για τους ακελικους [οξα πιανει ουλλους του αριστερους;] σαν αρνια, εν αστειον.. οι αριστεροι τελικα ηταν το λλιοτερο αρνια – σε συγκριση με οσους ακομα ακουουν στα αφκια τους την φωνη τους να λαλει «μπε» που την χειραγωγηση του ιουλη, τζαι εν το καταλαβουν ακομα…

  κατα τα αλλα η ενοτητα μπρορει να γινει αμα αναγωνριστουν οι διαφορες – τζαι ο συμβιβασμος γινει σε μια ισομερη βαση – οϊ με τον πανικο τζαι την δαιμονοποιηση της μιας πλευρας..διοτι εκτος που ρητορικες τα θεματα πισω που το ττοζι της θεαματικης επιφανειας, εχουν να καμουν με ευρυτερα συμφεροντα τζαι δικαιωματα – πολιτων ,εργαζομενων κλπ

 5. [το μπλογκ της Ανατροπής, για λόγους οικονομίας χώρου, αντικατέστησε το κείμενο που υπήρχε στο comment με link στο συγκεκριμμένο κείμενο ]
  http://politispittas.blogspot.com/search?updated-max=2011-08-06T11%3A49%3A00%2B03%3A00&max-results=1

  Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν…
  Apo: http://www.politispittas.blogspot
  Είναι αρκετά σοβαρός ο λόγος μου αυτή την φορά,ιστολόγιο ή θα με κόψετε όπως εκάμναν στο μπλογκ του μεγάλου μακαρίτη μες τες Προεδρικές; Εαν ειστε ΑΚΕΛΙΚΟ μπλογκ δηλώστε το και δεν θα σας ενοχλήσω ξανά. Ο καθένας έχει δικαίωμα να επιλέξει τις απόψεις που στηρίζει έστω και αν τώρα και πάντα μείνει «αρνι, αρνί, αρνί»……κρίμα…..

 6. πολλα καλον..
  πιανει την ουσια, τζαι το αγκρισμα των κουρτισμενων κοπελλιων [τζαι κουραδας] πουπανω εν ενδιεκτικο..
  αμα ξυπνησετε «ηλιθιοι και μη» που την χειραγωγηση των μιντια τζαι αρκεψετε να απορειτε γιατι μασα τα λογια του ο ενας λαφαζανης στην «αληθεια» τζαι συμπληρωνει τον ο αλλος λαφαζανης στον «πολιτη», τοτε μπορει να ανακαλυψετε ποσα πληρωνουν οι μαστοροι τους την προεκλογικη – τζαι την προσπαθεια να μετατοπισουν την ευθυνη για την εκρηξη τζαι να κατασκευασουν μια νεα μαζικη κλοπη οπως το χρηματιστηριο …
  τζαι αμα σας μεινει σκεψη, τοτε μπορει να απορησετε τζαι για τα οφθαλμοφανες δουλεμα που σας καμνουν..

 7. Αγαπητές Ελενα και «ηλ. έξω από το προεδρικό».
  Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια σας. Τα δημοσιεύουμε ως παραδείγματα σχολίων τα οποία θα απορρίπτουμε από δω και πέρα. Θα δεχόμαστε σχόλια ειρωνικά (ως και υβριστικά), μόνο όμως αν υπάρχει επίσης και μια μίνιμουμ δόση πολιτικού περιεχόμενου.
  Ανατροπή

 8. Αγαπητέ Αλβέρτο,
  Τι κρίμα που δεν είστε Πρόεδρος… Το βιογραφικό σου παρακαλώ . Επειδή μόλις σας ανακάλυψα δηλαδή.. Σε αυτή τη ρατσιστική κυπριακή κοινωνία είστε μαι πνοή φρέσκου αέρα. Σίγουρα πρέπει να έχετε γεννηθεί ή στην Κερύνεια ή στην Καρπασία.

 9. Άλλαξε χάπια Αλμπέρτο, παιδί μου…τζείνα που πίνεις είναι ληγμέα σαν τον Πρόεδρο που εφκάλετε…

 10. Δε θέλω να χάσω άλλο το χρόνο μου με βλάκες και δη με τον ένα και ……… ανεπανάληπτο ανα το Παγκόσμιο.
  Σε λίγους μήνες θα βρει μόνος του τον τρόπο να βάλει ο ίδιος στον εαυτό του τη βόμβα.
  Ας δουν οι της ΕΔΕΚ τι ΔΗΚΟ κοπέλλιν εφκάλαν Πρόεδρο! Μήπως αυτοί είναι λιγότερο ένοχοι για την τριετία και βάλε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.