ΔΥΟ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Δημοσιεύτηκε στον «Πολίτη» στις 6 Μάρτη 2011, και στην «Η Γνώμη» στις 11 Μάρτη

ΔΥΟ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ


Σίγουρα είναι σύμπτωση. Πρέπει να είναι κανείς υπερβολικά παρανοϊκός (στις μέρες μας το να είσαι απλά παρανοϊκός δεν είναι υπερβολικό, ίσως να είναι και συνετό) για να υποψιαστεί ότι επίτηδες έγινε ακριβώς ότι έγινε στις 18 Φεβρουαρίου του 2011 – για να μας τo τρίψουν καλύτερα στην μούρη.

Αναφέρομαι στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τους δέκα, και μετά οκτώ, κατηγορούμενους αστυνομικούς του γνωστού πια σε όλους video της εφημερίδας Πολίτης. Εκείνους που πέντε μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 2005, στο σκοτάδι της νύχτας έσπασαν στο ξύλο δύο νεαρούς φοιτητές στην οδό Αρμενίας, ενώ νόμιζαν ότι κανείς δεν τους έβλεπε.
Η έκθεση της Επιτρόπου Διοίκησης έγραφε:
«Από τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν προκύπτει ότι και οι δύο παραπονούμενοι έφεραν πολλαπλά τραύματα σε πολλά σημεία του σώματός τους. Ο Παπαγεωργίου, επιπλέον, υποβλήθηκε σε γναθοχειρουργική επέμβαση, ενώ και στους δύο τοποθετήθηκε νάρθηκας στο αριστερό τους χέρι.»
Και ότι οι φοιτητές:
«Παρέμειναν στο δρόμο δεμένοι για τουλάχιστον μία ώρα. Στο μέρος έφτασαν κι άλλοι αστυνομικοί, οι οποίοι μιλούσαν σε πηγαδάκια. Συνεχώς βρισκόταν κάποιο πρόσωπό από πάνω τους, ασκώντας πίεση στα χέρια τους, ενώ κάθε τόσο τους πλησίαζαν διάφορα πρόσωπα και τους χτυπούσαν.»
Αυτοί λοιπόν οι αστυνομικοί, μετά από όλα αυτά και πολλά άλλα – όπως ότι πριν βγει στη δημοσιότητα το video κάποιοι από αυτούς τους αστυνομικούς μήνυσαν τους δύο που ξυλοφόρτωσαν ότι τους επιτέθηκαν (!), όπως ότι αρχικά αθωώθηκαν όλοι τους, όπως ότι υπήρξε πρωτοφανής δημόσια κατακραυγή με διαδηλώσεις – αυτοί λοιπόν όλοι τους την γλύτωσαν χωρίς να πάνε ούτε μια μέρα στην φυλακή. «Φυλακίστηκαν» με… τριετή αναστολή!
Αυτός είναι ο επίλογος του ενός ξυλοδαρμού.
Ο άλλος ξυλοδαρμός έγινε οκτώ μόλις μέρες ημέρες πριν αυτή την απόφαση του Ανωτάτου, στην Λάρνακα, στα γραφεία «Κοινωνικής Ευημερίας». Εγινε στο φως της ημέρας και μπροστά σε κάμερα καναλιού, ώστε κανείς από τους δράστες να μην αγνοεί ότι τον έβλεπαν. Ένας αστυνομικός χτυπήθηκε από οργισμένους, ή απελπισμένους ή μάλλον και τα δύο, νεαρούς παλαιστίνιους, εξαρτημένους από δημόσιο βοήθημα που «κόλλησε» στην Βουλή. Και, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Σύνδεσμος Αστυνομικών Κύπρου ο αστυνομικός «τραυματίσθηκε ελαφρά» (Πολίτης 11 Φεβρουαρίου).
Και να τι μας τρίβουν στην μούρη: Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι δικαστές δεν έστειλαν στην φυλακή τους αστυνομικούς αναφέρθηκαν στο δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ. Τους αναφέρω, και παρακαλώ τον αναγνώστη να θυμάται καθώς τους διαβάζει την κατακραυγή και τα υπόλοιπα που έγιναν με τους ανήλικους νεαρούς που τραυμάτισαν τον αστυνομικό πριν λίγες μέρες. Λοιπόν, για τις μικρές ποινές των αστυνομικών και ιδιαίτερα την αναστολή το δικαστήριο πήρε υπόψη:

  • ο αψεγάδιαστος βίος τους
  • το καθαρό επαγγελματικό τους μητρώο
  • η εξωδικαστική τους τιμωρία λόγω της μεγάλης δημοσιότητας της υπόθεση.
  • ο σοβαρός αντίκτυπος που θα μπορούσε να έχει η άμεση φυλάκιση στους ίδιους, τις οικογένειες τους και τις εργασίες τους.
  • η άμεση παραδοχή τους
  • η έμπρακτη μεταμέλεια και απολογία τους.

Τα δύο τελευταία πάντως θα ήταν σουρεαλιστικά αν δεν ήταν τόσο προσβλητικά. Πως γίνεται να συνυπάρχει η «άμεση παραδοχή τους» με την αρχική αθώωσή τους; Δηλαδη οι δικαστές αθώωσαν αστυνομικούς που είχαν σπάσει στο ξύλο αθώους; Ή μήπως πρέπει να θεωρήσουμε «άμεση» μια παραδοχή που έγινε χρόνια μετά την αποκάλυψη της βιντεοταινίας; Όσο για το «έμπρακτο» της μεταμέλειας τους, η μόνη πράξη τους που θυμούμαι εγώ ήταν ότι μηνύσαν τους δύο φοιτητές ότι τους επιτέθηκαν.
Αλλά εκείνο που με άφησε άφωνο είναι ο «αψεγάδιαστος βίος τους». Θυμηθείτε όλη την περιπέτεια της βιντεοκασέτας, που αρχικά ο άνθρωπος που την έβγαλε δεν τολμούσε να την παρουσιάσει, και κατόπιν προσπάθησαν με κάθε μέσο αστυνομία και ιδιαίτερα οι δικαστές να την βγάλουν άχρηστη. Πόσο δύσκολο είναι για τύπους σαν αυτούς να διατηρούν «αψεγάδιαστο βίο» ακόμα και αν ξυλοφορτώνουν κάθε τόσο, χωρίς όμως να τους παίρνει κανείς χαμπάρι;
Συγκρίνετε με τον προηγούμενο βίο των προσφύγων από την Παλαιστίνη, την ζωή των νέων που συμμετείχαν στα επεισόδια αλλά και των οικογενειών τους μαζί , ο «αντίκτυπος» στις οποίες δεν μοιάζει να απασχολεί κανένα. Η λέξη που χαρακτηρίζει το δικό τους βίο δεν είναι «αψεγάδιαστος», αλλά αβίωτος. Έτσι τον κατάντησε το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ με το οποίο τελευταία τόσο φιλέψαμε «ως Κύπρος».
Τέλος, τα γεγονότα στο Λύκειο Βεργίνας, αλλά και οι γνωστές διαδηλώσεις των ακροδεξιών, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου της καθημερινής «εξωδικαστικής τιμωρίας» των αιτητών ασύλου που ζουν στην Λάρνακα.
Οι ιδέες για το πώς θα τιμωρήσουμε και πως θα «γλυτώσουμε» από το «πρόβλημα» των παλαιστινίων προσφύγων, δεν λείπουν από διάφορους δημοσιογράφους και μερικούς βουλευτές. Μάλιστα η τελευταία προτεινόμενη λύση είναι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τι έγινε όμως για να μην κινδυνεύουμε, αν είμαστε για παράδειγμα νέοι με κάπως πιο μακριά μαλλιά ή πιο πολύχρωμα ρούχα, από την αστυνομική αυθαιρεσία που φτάνει ως τους μακρόσυρτους βραδυνούς ξυλοδαρμούς για το χάζι; Στο κάτω κάτω, δεν έγιναν και λίγες διαδηλώσεις για αυτό το ζήτημα, μόνο αυτές των ρατσιστών έχουν σημασία; Τι έγινε (τίποτα απολύτως!) με τον σοβαρό τραυματισμό από μαχαίρωμα του τουρκοκύπριου αντιρατσιστή μουσικού τον περασμένο Νοέμβρη στην Λάρνακα; Η τελευταία δικαστική απόφαση για τους δέκα, και η μηδενική αντίδραση σε αυτή όλων αυτών που τόσο σοκαρίστηκαν από λίγους εξαθλιωμένους και γι΄αυτό στιγμιαία εξαγριωμένους παλαιστίνιους, τα λέει όλα.
Αλμπέρτο Φλωρεντίν (μέλος της Συντακτικής Ομάδας του περιοδικού)
http://albertoflorentincy.wordpress.com/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.